Brödbak och pastorsutbildning

Från pastorskandidaten och gästbloggaren Gustav Gillsjö.

Med pastorsutbildningen är det som när det ska bakas ett gott och vackert bröd. Först behövs rätt mått av olika ingredienser, beroende på vilken smak och konsistens brödet ska få. Sen krävs bearbetning för att arbeta fram glutentrådar som gör det möjligt för brödet att bli luftigt. När degen är klar behöver den till slut vila och jäsa innan det till slut är dags att bakas i ugnen.

Visst, ibland känns det degigt i huvudet efter lektionerna. Och det verkar ju vara okej för Jesus med surdegsbak (Matt 16:12). Men jag vill berätta något annat med denna liknelse.

Ingredienserna är det som lärarna kan ge oss. Historia, forskning och olika synsätt på saker och ting.

Bearbetningen är det som sker mellan oss elever när lärarnas gåvor får bollas mellan oss. Förstod du det där? Jag håller med om det där men inte det andra, vad tycker du? Wow, förstår ni vad detta betyder! Utan denna bollning riskerar utbildningen att bli platt.

Vilan och jäsningen är till slut det som sker i vårt inre till följd av fakta och bollning. När kunskap läggs till kunskap. Nya insikter får växa fram. Kanske sker det när vi diskar, tar en promenad – eller kanske när vi bakar ett gott och vackert bröd.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Den 11 mars är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. Den 16-17 mars är det Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola). Och den 15 april är sista dag för ansökan till THS inför hösten. Under den här perioden kommer vi att blogga ofta på BliPastor.nu.