”Akta dig så du inte tappar tron på THS!”

Observera

Denna text publicerades första gången den 13 februari, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Elenäs, Arvid 5Från pastorskandidaten och gästbloggaren Arvid Elenäs som går sitt tredje år på THS. Han bloggar om Andligt Forum som är ett av de program som finansieras genom kollekter på bön- och offerdagen för pastors- och diakonutbildningen.

Jag kommer från Örbyhus i Norduppland, och där började min kallelse till pastor att växa fram när jag var i 15-årsåldern. Det ledde till att jag efter gymnasiet gick en bibelskola och arbetade som ungdomsledare. När dessa två roliga och utmanande år var fullbordade och lagda till erfarenhetsbanken hade jag fyllt 21 år. Nu var det dags för mig att söka till THS för pastorstudier.

Jag hade fått höra en hel del om THS innan jag började. ”Akta dig så du inte tappar tron där”, var en inte helt ovanlig kommentar. Väldigt märkligt eftersom jag på THS inte hört talas om någon som tappat tron här. Men jag tror att fördomen om att en ung brinnande pastorsstudent skulle tappa tron på THS har att göra med rädslan för vad akademiska studier ska göra med bibeltexterna och de religiösa upplevelserna. Högskolestudierna behöver förhålla sig på ett speciellt sätt till dessa delar, nämligen på ett akademiskt sätt. Vilket innebär att vi måste förhålla oss så objektivt det går till skrifterna och historien. Själv har jag inga som helst problem med att vi måste förhålla oss akademiskt. Tvärt om tror jag det är bra.

Men att tro att detta skulle vara det enda THS erbjuder är också helt fel. Vi erbjuds flera träffar med bön, samtal och möten med goda yrkesförbilder. Vi har till exempel de dagliga andakterna i kapellet, våra teologgruppssamlingar en gång i månaden och så har vi Andligt Forum.

Andligt Forum är ett av de program som riktar sig särskilt till oss pastorskandidater, men som naturligtvis är öppet för alla studenter på skolan. Det enklaste sättet att beskriva samlingen är att säga att det är en föreläsning som följs upp med samtal i grupper.

Vi går igenom olika teman termins- och årsvis. När jag började på skolan handlade träffarna om våra lärares andliga resa. Där fick vi elever ofta en ny bild av lärarna. De är djupt troende personer som bärs av en kallelse. Sedan blev temat bön och nu är det andlig läsning.

Själv har jag inte varit så förtjust i temat andlig läsning eftersom det verkar ganska flummigt. Hur skiljer man egentligen mellan en vanlig läsning och en andlig läsning? Någon gång har jag fått det förklarat som att den andliga läsningen handlar om att läsa långsamt och att reflektera över sin läsning. Jag förstår att vi alla är olika och behöver olika saker och detta gäller även vår läsning. Det som jag kommit att se som andlig läsning är att läsa bibeltexten noggrant tillsammans med olika bibelkommentarer. Då känner jag mig nära texten och Jesus och får en förståelse för vad som står.

Trots att jag varit något skeptisk till temat så har två händelser under läsårets Andliga Forum berört mig särskilt. Den ena var när Ylva Eggehorn var på besök. Hon berättade om Befrielsekyrkan och om prästen Dietrich Bonhoeffer som miste sitt liv i nazismens Tyskland. Så radikalt och spännande att få ha honom som resesällskap i sin andliga läsning! Jag tyckte mig också höra att detta verkligen färgat Ylvas resa med Gud och hennes jordnära teologi.

Den andra händelsen som berört mig var när vi läste bibeltexter högt tillsammans i vår samtalsgrupp. Detta om något blev en andlig läsning. Vi fick ta del av varandras läsande och reflektion kring bibeltexterna, vilket betydde mycket för mig.

– – – – – – – – – – – – – – –

Elenäs, Arvid 6Dietrich Bonhoeffer

 

 

 

Finns det inte någon likhet mellan mig och Dietrich?

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Snart är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. I de flesta församlingar äger det rum söndagen den 8 mars. Och den 20-21 mars är det Öppet hus och Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola), med sista anmälningsdag den 12 mars. Fram till dess kommer vi att blogga på BliPastor.nu varje vardag. Vi har valt att behandla lite olika ämnen för att belysa vad pastorsutbildningen innehåller och vad det innebär att vara pastorskandidat.