Att få sitta vid Sykars brunn

Observera

Denna text publicerades första gången den 8 mars, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

FFässberg Norrhall, Maria 2rån pastorskandidaten och gästbloggaren Maria Fässberg Norrhall.

Det är förmiddag och jag tar tåget från Göteborgs Central, men idag skall jag inte till Stockholm och THS utan till en ort ett par timmars tåg- och bussresa bort. Jag är nämligen på väg att träffa min andliga vägledare.

När man läser till pastor har man under studietiden en mentor som är pastor i Equmeniakyrkan och som man träffar regelbundet. Under ett av åren kan vi dock byta ut det mot andlig vägledning istället, och eftersom jag tidigare haft en andlig vägledare och visste hur bra det var, så tog jag nu chansen när det erbjöds. Till skillnad från våra mentorer kan en vägledare gärna vara en person från ett annat samfund, och min vägledare är därför en präst i Svenska kyrkan.

Man skulle kunna säga att andlig vägledning är ett slags andlig friskvård. Syftet är att jag skall få hjälp att fördjupa min relation till Gud. Själavård kan innehålla andlig vägledning, men är inte riktigt samma sak eftersom själavård också ofta utgår från något slags problem. I andlig vägledning utgår man istället oftast från en bibeltext som man får be och meditera över. Sedan får man samtala med sin vägledare kring vad som väcktes i en när man läste texten. Vad tror jag att Gud vill visa mig? Är det en berättande text (ofta är det en från evangelierna) så försöker man att leva sig in i berättelsen. Vem är jag här? Står jag nära eller långt från Jesus? Säger han något till mig? Är det någon del av texten som känns svårare eller lättare att fundera över?

Jag träffar min vägledare ungefär var sjätte vecka. Ett par veckor innan vi ses skickar hon ett SMS med en bibeltext till mig som jag läser och funderar kring. Har jag tid försöker jag under de här veckorna att vid något tillfälle också sätta mig en längre stund i bön över texten, men ofta blir det flera kortare stunder istället.

Fässberg Norrhall, MariaDen här gången har jag fått texten om när Jesus möter kvinnan vid Sykars brunn och just den berättelsen har jag som tavla alldeles jämte min säng. Därför har det istället blivit flera morgnar då jag bara legat kvar i sängen och tittat på min tavla och fört samtal med Jesus.

Jag har också blivit uppmuntrad att varje kväll fundera igenom min dag och ställa frågor som: Vad har känts livgivande idag? Vad har fört mig närmare Gud? Vad vill jag tacka Gud för? Vad har inte blivit så bra? Har det varit tillfällen där jag upplevt motstånd? Vad behöver jag be Gud och kanske någon annan om förlåtelse för? Vilka val vill jag göra inför morgondagen?

Efter bönen som ofta inte tar mer än några minuter så skriver jag ner några rader i en blå liten anteckningsbok som jag sen tar med till min vägledare. Denna reflektion över dagen är ett jättebra sätt att få syn på rörelserna i livet. Det är fascinerande när man går tillbaka och läser dessa ofta ganska korta rader. De avslöjar så mycket om livet och de mönster som finns där, men som man inte alltid ser när man är mitt i allting.

Jag brukar träffa min vägledare i kyrkan där hon jobbar och jag brukar då först ta en timme i stillhet och meditation över den text jag fått och därefter har vi ungefär en timmes samtal. Samtalet rör sig kring vad jag fått syn på när jag mediterade över texten.

Efteråt åker jag hem full av tankar och funderingar och även dessa åker ner i min lilla blåa bok.
Det är en stor förmån att det finns en annan människa som slår följe med mig en bit på vägen, som inte talar om exakt vad jag skall tro och tänka, men som utmanar mig lite och hjälper mig att få syn på saker jag inte riktigt tänkt på. Som hjälper mig att också se Gud på ställen där jag hittills kanske inte riktigt förstått att han finns…

– – – – – – – – – – – –

Snart är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. I de flesta församlingar äger det rum söndagen den 13 mars. Och den 18-19 mars är det Öppet hus och Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola), med sista anmälningsdag den 11 mars. Fram till dess kommer vi att blogga på BliPastor.nu minst två gånger i veckan. Vi har valt att behandla lite olika ämnen för att belysa vad pastorsutbildningen innehåller och vad det innebär att vara pastorskandidat och pastor.

Fotot på Maria är taget av Maja Floberg.