Att kämpa för att få säga nej

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 mars, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Elfström, Oscar 3Från pastorskandidaten och gästbloggaren Oscar Elfström.

När jag nu sitter och ska skriva mitt blogginlägg har jag samtidigt igång The Hives – Hey little world. (Jag skriver nog detta mest för att uppfattas som lite coolare än vad jag egentligen är.) Men en mening fastnar: What you gonna do? Vad ska du göra? Detta är nog en fråga som vi alla brottas med. Vad ska jag göra, vad ska jag bli, och när jag går i pension – vad ska jag göra då?

Frågan ”Vad ska du göra?” har jag fått massvis med gånger och på lite olika vis.

Första gången var efter en grusträning i fotboll. Det var mitt i vintern och lukten av underställ som använts alldeles för många gånger utan att tvättas bredde ut sig i omklädningsrummet. Jag tror det var Bulan som frågade:

– Ey, Prellen! Jag tänkte på en sak, ska du också bli präst som din farsa?

– Nej, svarade jag, det ska jag nog inte. Än så länge är det bara ett jobb bland alla andra tänkbara jobb.

Med ”Prelle” menade han präst, och med präst menade han egentligen pastor.

Jag har fått frågan så många gånger om jag ska göra som pappa och bli pastor. Och vad förväntar man sig egentligen att få för svar när frågan formuleras så?

Att frågan formulerades på det sättet gjorde att jag inte ville: ”Jag vill inte ta över farsans företag!” Jag ville gå min egen väg, jag ville göra något oväntat, jag ville vara oförutsägbar.
Att ha sett pastorsjobbet från insidan ökade inte heller chanserna att jag skulle bli pastor. Det är dåligt betalt, man jobbar obekväma arbetstider och man är tillgänglig dygnet runt.

Men sedan fick jag själv brottas med frågan ”Vad ska du göra?” Då blev pastor helt plötsligt världens bästa jobb. Jag fick fundera på min kallelse för att jag själv ville, inte för att det förväntades av mig!

En person som kände mig väldigt väl sa när jag funderade som bäst på min kallelse: ”Varför jobbar du inte i kyrkan? Det är ju där du trivs bäst!”

Just då kom jag på: Hon har ju rätt. Det är i kyrkan jag trivs bäst! Och det blev så uppenbart: Klart jag ska bli pastor!

En annan nära vän sa till mig: ”Allt för många pastorer gör sig till offer och tycker att det är så synd om dem för att de får dåligt betalt och jobbar jämt. Men om man vänder på det – vilka förmåner man har som pastor!”

Att tjäna människor, att få be tillsammans med människor, att få se människor växa i sin tro. Hur stort är inte det?!

Jag ska bli pastor när jag blir stor, inte för att det förväntas av mig. Utan för att jag vill det, och jag tror Gud vill det!

Den 15-16 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS. Du anmäler dig på www.kallelsedagar.se och sista anmälningsdag är den 11 mars. Inför detta bloggar vi på BliPastor.nu varje vardag under perioden 18 februari – 12 mars.