Att ompröva och ompröva igen

Observera

Denna text publicerades första gången den 9 april, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

I slutet av februari lämnade jag in en skoluppgift som handlade om att vara kyrka i en ny tid. Litteraturen som uppgiften byggde på berörde ämnen som att vara kyrka på nätet, att livesända sakrament och att ha församlingsgemenskap online. I diskussionen skrev jag följande:

’Community involves people looking in the eyes’. Detta till synes enkla citat av Tom Wright har något oerhört radikalt att säga i en tid där människors umgängen mer och mer finns på internet, där du kan sitta ensam på ditt rum och aldrig fysiskt behöva träffa någon annan människa. Jag ställer mig kritisk till uppfattningar om att kyrkan behöver blir mer ’flytande’ eller mer nätbaserad, att det skulle vara ett alternativ för den flyktiga nutidsmänniskan. Jag tror snarare att det är tvärt om.”

En månad har gått, och tji fick jag. Snabbare än jag anat har jag fått inse att kyrka på nätet inte måste vara en dålig idé, att den inte bara är ett svar på en flyktig nutidsmänniskas behov. Nej, att kyrkor ställer om, livesänder gudstjänster och kyrkfikar på länk har snarare varit räddningen för alla de ofrivilligt isolerade människorna i våra församlingar de senaste veckorna, och kommer att fortsätta vara det under en tid framöver. På kort tid har jag behövt omvärdera det jag för en månad sedan tog för självklart, och igen slår det mig hur sällan saker och ting är svart och vitt.

Det här är en ganska bra bild av hur det är att läsa en pastorsutbildning. Sällan sker det så drastiskt som nu, men att läsa till pastor och studera teologi innebär fyra år av att utmana sina sedan länge rätt fasta föreställningar, det innebär att genom ny kunskap, nya erfarenheter och nya relationer omvärdera självklarheter för att sen omvärdera dem igen. Ofta sker formandet lågintensivt genom samtal i fikarummet eller med näsan i en bibelkommentar.

Men så plötsligt kommer en pandemi som ställer allt på sin spets. Plötsligt blir det kristallklart att kyrkans uppdrag är stort, kanske större än vi ofta tror. Och kanske är det nu utbildning i allmänhet, och pastorsutbildning i synnerhet, är viktigare än någonsin. När allt faller runt oss, kontroll och trygghet försvinner och döden blir verklig, då måste kyrkan stå kvar och visa vad som är viktigt på riktigt. Så snart vi kan mötas i kyrkorna igen är jag rätt övertygad om att behoven kommer vara fler, törsten törstigare och hungern hungrigare. Den dagen behövs det människor som arbetar för ett annat rike, det behövs pastorer och diakoner som kan leda församlingar och se människor i ögonen genom små samtal och stora pandemier. Om än ibland över länk. Till den dagen är jag glad att jag får några år av förberedelser, några år att omvärdera allt och omvärdera det igen.

Ida Tonnvik – Pastorskandidat i Equmeniakyrkan

Vill du läsa teologi? Bär du en längtan att bli pastor?
Sista dagen för ansökan till kurser på Enskilda högskolan och Teologiska högskolan är 15 april. På www.blipastor.nu under ”Antagningsprocess” hittar du mer information om att bli pastorskandidat. Om du vill veta mer om enstaka kurser i teologi, läs mer på www.ehs.se
För telefonkontakt ring Cicci Hagevi, handläggare för medarbetarrekrytering, 0709-72 40 90.