Att sudda ut strecket

Observera

Denna text publicerades första gången den 18 februari, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

 Anton GustafssonFrån Anton Gustafsson, pastorskandidat och gästbloggare.

Nyligen var jag på besök på en religionslektion hos en gymnasieklass i Sollentuna. Jag skulle beskriva kristen gudsbild, människosyn och möjlighet till förlåtelse på 5-7 min. Jag låter det vara osagt hur väl jag lyckades med uppgiften. På lektionen fanns även en representant för islam som hade samma uppgift.

Vi höll våra korta presentationer och sen fick eleverna ställa frågor till oss. Inte oväntat hade vi ibland liknande svar och åsikter, men ibland var skillnaden uppenbar. När vi skulle beskriva vår Gudsbild så ritade muslimen på tavlan. Han skrev ”Gud” och ”människa” och drog sedan mellan de båda orden ett streck. Han sade att Gud är totalt annorlunda människan och att människan behöver underkasta sig sin skapare.

När det sedan blev min tur kunde jag säga att vi kristna tror samma sak, i alla fall i första ledet, men att vi sen skiljer oss åt. Jag suddade bort en bit av strecket som skiljde ”Gud” och ”människa” åt och sa: Vi som är kristna tror på en Gud som älskar världen så oerhört mycket att han själv blev människa. På så sätt överbryggade han gapet mellan sig själv och mänskligheten. Det gjorde han för att han älskar sin skapelse, han älskar dig, dig och dig. Vi som är kristna tror alltså att människan förlorat den nära kontakten med Gud, men att när vi ber om hjälp så tar Jesus oss i handen och för oss tillbaka till Gud.

Det är alltid svårt att sätta ord på mysteriet att Gud älskar oss. Vad är det som händer i försoningen? Hur hänger treenigheten ihop och hur kan Jesus vara både människa och Gud? Jag är medveten om att jag aldrig kommer att kunna ge det definitiva svaret på dessa frågor. Men när lektionen var slut levde känslan av hur jag suddade bort en bit av strecket kvar i mig. En sådan Gud, en Gud som sträcker sig mot sin skapelse och älskar den, en sådan Gud får jag tro på.  Och tänk att jag ska få ha äran att ha det som jobb, att berätta om en sådan Gud.  Tack Jesus för din kärlek!

Söndagen den 10 mars är det offerdag för diakon- och pastorsutbildningen i Gemensam Framtid. Den 15-16 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS. Inför dessa arrangemang bloggar vi på BliPastor.nu varje vardag under perioden 18 februari – 8 mars.