Att vara sommarpastor

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 augusti, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Ett spännande sommarjobb, en fantastisk möjlighet och en utmanande och utvecklande erfarenhet. Det är det att få vara sommarpastor.

Jag har precis avslutat min tredje sommar som sommarpastor, det har varit lite som en uppvärmning nu inför mitt sista år på pastorsutbildningen. Snart börjar jag jobba som pastor på riktigt när jag i maj nästa år går ut i vägledningsåret. Tänk vad spännande! Vilka möjligheter och utmaningar kommer jag möta då? Vart i landet kommer jag befinna mig och hur kommer min boendesituation se ut? Många osäkerheter och lika många möjligheter att drömma!

Men tillbaka till sommarpastorandet. Efter mitt första år på utbildningen kom det upp en annons om en sommarpastorstjänst i Immanuelkyrkan i Jönköping. Jag sökte direkt och fick jobbet. Jag var nervös inför sommaren, plötsligt skulle jag vara ensam anställd på plats, i en av Equmeniakyrkans största församlingar, jag som bara jobbat ett år som ungdomsledare, hur skulle detta gå? Men Ulf som var pastor där då peppade mig och jag jobbade några dagar i början tillsammans med honom och Maria som är anställd som musiker i församlingen. Massa nya människor att lära känna och lära sig namnet på, nya lokaler och en del arbetsuppgifter jag aldrig testat förut. Bl.a. hade jag åtta andakter på äldreboende. Jag predikade, planerade och ledde gudstjänster, höll i ”Sommarkväll i Immanuel”. Det var otroligt roligt och min kallelse blev bekräftad genom många människors ord.

Nästa sommar fick jag frågan om jag ville komma tillbaka och det gjorde jag mer än gärna! Färre nya människor, men många namn att påminna sig om. Jag hade ungefär samma arbetsuppgifter men detta år fick jag också möta många av stadens Faktum-försäljare eftersom kyrkan blivit distributör för tidningen, jag fick vara ljudtekniker och en kväll fick jag prata om min passion; kreativitet. Jag mötte också några människor i enskilda samtal. Jag lärde mig massor om att vara församling, om vad det kan innebära att vara pastor och jag lärde känna mig själv i en ny roll.

Efter mitt tredje år på skolan hade jag bestämt mig för att göra ett uppehåll i studierna och det följde två somrar med andra jobb. Men så i år blev jag lite sugen igen när jag såg en annons som lät spännande. En liten församling i ett litet samhälle i de småländska skogarna ville att någon skulle ta hand om gudstjänster, en del aktiviteter och finnas på deras sommarhem för att möta och prata med gästerna. Jag sökte och efter fyra byten mellan bussar och tåg landade jag till sist i Alstermo.

Jag har precis kommit hem efter mina veckor där. Även här har jag fått möta många människor och lära känna ytterligare ett sätt som en kan vara församling på. Det är så spännande och roligt att få alla dessa erfarenheter! Här har jag fått jobba med tonåringar och barn och jag har haft slöjdcafé en gång i veckan. Förutom gudstjänsterna och andra fasta aktiviteter har jag också hjälpt till i köket när det varit mycket att göra där. På mina lediga dagar har jag fått jag prova på att ta in hö på ett mer traditionellt vis, besökt Sveriges äldsta träkyrka och för första gången sett Öland. Även om jobbet är väldigt kul måste en hitta på annat på sina lediga stunder och förutom att sitta och sticka har detta varit något av det jag hittat på under denna sommar.

Det var sorgligt att säga hejdå till församlingen och mina nyfunna vänner i Alstermo igår men också skönt att landa hemma i min lägenhet och att ha fått sova i min egen säng för första gången på sju veckor!

/Maja Floberg, pastorskandidat i Equmeniakyrkan

Förutom Maja har följande THS-studenter varit sommarpastorer i olika församlingar tillhörande Equmeniakyrkan i sommar: 
Carl Lagerqvist, Strandgården, Halland v. 27
David Nilsson, Västerportkyrkan i Kalmar
Karin Andelius, Andreaskyrkan, Stockholm
Katrina Simonsson, Ögården, Hedesunda

Välkomna att höra av er till Linnéa Lidskog om er församling önskar anställa någon som sommarpastor nästa sommar!