Belöning eller bekräftelse

Observera

Denna text publicerades första gången den 6 maj, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Alexandersson, LindaFrån Linda Alexandersson, pastor i Arvika missionsförsamling, författare och gästbloggare.

Har du tänkt på vilket jobb Johannes döparen gör? Han upplever kallelsen från Gud att han ska bana väg för Herren. Han ska sköta alla förberedelser. Det är han som ordnar och ser till att tekniken fungerar och värmer upp publiken till dess att den riktiga stjärnan kliver in på scenen och tar över showen.

Ja, nu gick det ju inte riktigt till så på den tiden. Istället flyttar Johannes ut i ödemarken, bär kläder av kamelhår, äter gräshoppor och predikar omvändelse och dop, till dess att affischnamnet kommer dit och låter döpa sig och tar över föreställningen. Johannes vet att det är så det ska vara, och när Jesus kommer har Johannes fullgjort sitt uppdrag. Man kan ju tycka att det vore på sin plats med en rejäl belöning – varför inte en guldklocka för trogen tjänst där ute i ödemarken?

Men icke! Istället fängslas han. Och där i fängelset börjar han tvivla. Har han verkligen gett sitt liv för rätt sak? Var Jesus den som skulle komma? Han skickar sina lärjungar till Jesus med frågan, och Jesus svarar: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: att blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud” (Matt 11:4-5).

Därefter berättar han för dem som är där om Johannes storhet och bekräftar på så sätt att Johannes gett sitt liv för rätt sak. Berättelsen om Johannes slutar med att han blir halshuggen under Herodes födelsedagskalas.

Kanske är det så att belöningen för Johannes kommer i himlen. Att Johannes får vara med på en mycket bättre fest där, än den som Herodes kunde ordna på jorden. Samtidigt känns det lite snöpligt att det är så Johannes får sluta sitt liv, efter att han tagit kallelsen från Gud på allvar.

I vår kultur belönas man för prestation. Lyckas du i arbetslivet kan du få högre lön. En lyckad förälder får njuta av kommentarer om väluppfostrade barn. En idrottsstjärna som lyckas får sponsorer och kontrakt värda miljoner. I evangelierna däremot är det ont om belöningar. Där väntar andra möjligheter, som möjligheten att bli förlåten, helad och upprättad. Gud belönar inte, Gud bekräftar. Precis som Jesus bekräftade Johannes genom att berätta att han gett sitt liv för rätt sak, kan Gud på olika sätt bekräfta oss när vi är på rätt väg. Tar vi kallelsen på allvar kommer vi inte att få någon belöning för vår insats. Men vi kommer att få uppleva glädjen och friden hos den som för första gången möter sin Skapare.