Bibel, glass och akademiska studier

Observera

Denna text publicerades första gången den 20 november, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nilsson Forsén, Moa 3Från pastorskandidaten och gästbloggaren Moa Nilsson Forsén

När ni nu har läst rubriken funderar ni säkert på hur dessa tre saker går ihop. Var bara lugna, jag ska förklara det. Som den organisatoriska person jag är så tar vi det från början.

Jag vet inte hur många gånger och av hur många olika personer jag har hört samma sak: Bibeln är bra att läsa! Ja det vet jag ju. Det som oftast händer är att jag får höra detta men ser sällan att man lever på det viset. Oftast säger man bara att Bibeln är bra att läsa, eller så möter jag dem som läser Bibeln men inte lever med Bibeln. Jag har också varit i den sitsen att antingen inte läsa Bibeln eller läsa den men inte leva med den.

Jag kommer från Vilhelmina som är en del av region Nord i Equmeniakyrkan. Inom regionen har jag hört att flera ledare från olika församlingar utmanar ungdomar med att ”om du läser Bibeln från pärm till pärm på ett år så får du en glass”, oftast en Piggelin. Jag har alltid tyckt att det har varit en rolig utmaning, men inte antagit den.

När jag till slut antog utmaningen var det en pastorskandidat som utmanade mig personligen och sa att jag skulle få en glass. Eftersom jag alltid har tyckt att en Piggelin är en liten glass så förhandlade jag till mig en Ben & Jerry’s och antog utmaningen.

För mig blev utmaningen värd för glassens skull, men främst för att jag hade en person som faktiskt skulle kolla mig och se hur det gick för mig att läsa.

Vad hände då med mig när jag läste Bibeln?

Jo, för det första blev glassen inte målet för min läsning eftersom jag upptäckte hur mycket gott det finns i Bibeln och så intressanta saker. Jag lärde mig att leva med Bibeln, jag läste den dagligen och fann vilken styrka jag fick eftersom det är Guds ord till mig personligen.

Under tiden jag gjorde denna utmaning förde jag även lite samtal med min pastor, och hon sa då att hon hade haft flera ungdomar som hade gjort samma upptäckt som mig. Nämligen att man får styrka av Bibeln, av att läsa den dagligen för att ha en grund i livet och av att aldrig vara utan Bibeln.

Idag när jag har börjat studera till pastor inom Equmeniakyrkan är jag glad att jag blev utmanad, för det har fört med sig en grund i mitt liv som jag står på dagligen och lever med. På de fyra år som man läser till pastor hinner man läsa så mycket annat som inte är Bibeln och Guds ord. Men att ha en vana att läsa Bibeln och be gör att man orkar läsa allt det andra också i sina teologistudier.
Redan nu ska vi pussla ihop Bibeln/Guds ord med våra teologistudier för att kunna leva ut det Gud vill att vi ska göra. Och om vi redan nu under studierna pusslar ihop detta så kommer vi att vara förberedd på vad som komma skall när vi senare ska gå ut i tjänst. Inte för att vi kan allting då, men vi har en grund att stå på och är beredda på vissa saker.

Nilsson Forsén, Moa 4Men frågan som kvarstår är om jag tog mig igenom Bibeln på ett år och hur det gick med glassen? Svaret är att jag tog mig igenom hela Bibeln från pärm till pärm på lite mindre än tio månader. När jag berättade om denna händelse vid en andakt på nyårslägret i Hemavan så överraskades jag av vår regionala kyrkoledare som gav mig tre Daimglassar. Jag väntar fortfarande på Ben & Jerry’s- glassen, men tills jag får den så har jag mycket bibel jag kan läsa.