Bibeltexten ur olika perspektiv

Observera

Denna text publicerades första gången den 7 mars, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från pastorskandidaten och gästbloggaren Anna Lähnn.

Idag, den 8 mars, är det Internationella kvinnodagen. Nuförtiden säger vi ofta att vi firar Internationella kvinnodagen, men dagen instiftades från början som en dag då vi sätter fokus på hur kvinnor diskrimineras och marginaliseras på olika sätt, inte som ännu en dag då vi ger mamma frukost på sängen eller köper hem blommor till frugan. På gott och ont har Internationella kvinnodagen, i alla fall i Sverige, kommit att handla mer och mer om att sätta fokus på det arbete mot diskriminering och marginalisering av kvinnor som har gjorts, ett sätt att klappa oss själva på axeln för att arbetet går framåt, och en dag då vi sätter fokus på starka kvinnor i offentlighetens ljus, dem vi kan kalla förebilder.

På söndag är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen. Och hur hör nu Internationella kvinnodagen ihop med detta? Jo, en av de saker jag har fått lära mig på pastorsutbildningen är att se saker ur olika perspektiv. Vad händer i mig när jag läser en viss bibeltext om jag är jude? kvinna? kroniskt sjuk eller funktionshindrad? Hur kan jag som pastor tolka och predika över en text som skrevs i en helt annan tid, så att de människor som lyssnar idag får kraft att leva, att göra det goda och stå upp mot det onda? Så att människor som marginaliserats i vårt samhälle idag blir styrkta i sitt människovärde, blir sedda, accepterade och respekterade, och får kraft att ta den plats i församlingen, samfundet och samhället som de som Guds avbilder har rätt att ha… Hur efterliknar jag Jesus, som mötte kvinnor och män med samma kärleksfulla, goda ögon, som tog fram barnen som goda exempel och gav dem som andra såg ner på en plats i gemenskapen? Han som gjorde mannen som varit besatt av legion till evangelist, och som efter uppståndelsen visade sig allra först för Maria från Magdala, och gav henne förtroendet och äran att bli hans sändebud. Hur hjälper jag församlingens medlemmar att efterlikna Jesus mer och mer?

I år är temat för Årsringar Motstånd. Ett spännande ämne, med mycket att fundera på och agera på, framför allt! Förhoppningsvis finns den på söndag i en församling nära dig!

Söndagen den 10 mars är det offerdag för diakon- och pastorsutbildningen i Gemensam Framtid. Den 15-16 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS. Inför dessa arrangemang bloggar vi på BliPastor.nu varje vardag under perioden 18 februari – 12 mars.