Bokloppisglädje

Observera

Denna text publicerades första gången den 4 maj, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

I måndags kväll dukade vi upp ett nytt bokloppis på THS. Det är pastorskandidaterna som arrangerar dessa loppis för att kunna ha råd att åka på retreat en gång om året och på en längre resa till ett distrikt varje höst. I höst åker vi till Västra Götaland och om drygt ett år ska vi till Hemavan igen, och då går det åt pengar.

Det är fantastiskt med alla dessa bokgåvor. Och fantastiskt vad mycket intressanta och spännande och uppbyggande och undervisande och utmanande böcker det finns. Vi fyller ett klassrum två gånger per år.

Imorgon avslutar vi bokloppiset för denna gång, men loppisets stora fynd har nog redan gjorts. Och vilket fynd!

Daniel Berg, pastor i Västerås, var tillfälligt på skolan igår tillsammans med ett par kongolesiska ungdomar som är volontärer i Ansgarskyrkan. Daniel visste inte att det var bokloppis, men fick fatt på en bok på tyska skriven av Karl Barth, en av 1900-talets största teologer. Till saken hör också att Daniel är en ivrig och hängiven Barthian.

Men det var inte själva boken som var fyndet, utan det faktum att Karl Barths egen namnteckning fanns inklistrad i boken. Vi var nog en del som var beredda att ge åtskilliga hundra för den boken, men den låg bland alla andra böcker som kostade tio (10) kronor.

Att se Daniels glädje var värt mer än att själv få äga boken. Jag blev själv så glad så jag gick och hämtade en annan bok på mitt arbetsrum och gav den till Daniel. Det var en bok av Einar Rimmerfors, pastorn, socialsekreteraren, riksdagsmannen och FN-delegaten som tidigare ägt Barthboken och som även han skrivit sitt namn i den.

Vem som skänkt boken? Lennart Molin – tidigare rektor på THS och nu tf generalsekreterare på Sveriges Kristna Råd. Tack Lennart – vilken glädjespridare du är!

Här är förresten boken och dess nuvarande lyckliga ägare:

Tidigare har PeA, numera pastor i Lidköping, köpt en bok med Martin Luther Kings namnteckning, också den för tio kronor på vårt loppis. Och Linnéa Lidskog, pastor i Tumba, köpte en tusenkronorsbok för en tia. Själv fann jag en gång en bok med Nils Ferlins namnteckning – men jag lovar: jag betalade fullt antikvariatspris. Lärare ska inte ha några förmåner!

Visst är det roligt när människor blir glada!

Och tänk vad mycket det finns att glädja sig åt. Idag satt jag t ex på bussen och kom på hur mycket jag tycker om Jesus – och blev så glad så jag fick ta upp näsduken…

Rune W Dahlén