Den som söker…

Observera

Denna text publicerades första gången den 5 april, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

För en tid sedan blev jag på en blogg utnämnd till pastorskandidaternas spion i lärarrummet. Det tycker jag var ett fint uppdrag. Jag ska verkligen försöka att leva upp till förväntningarna.

Lika bra att börja på en gång! Låt oss därför gå på husesyn.

Vi börjar med hissen i läraravdelningen:

En ganska typisk hiss kan man tänka. Lämplig för lärare i 100-kilosklassen. Den hissen är knappast någon hit, även om det står så. Men! Om vi nu öppnar dörren:

Nähä! Inte är det någon hiss inte! Det är istället ett mycket väl kamouflerat förråd för papper och dricka och lite allt möjligt. Ett prov på kreativt nytänkande, måste man säga.

Vi går vidare till nästa dörr.

Här tycks det inte råda något tvivel. Ett vanligt hederligt städförråd. Tråkigt, och ganska förutsägbart. Men vi öppnar väl ändå.

SURPRISE! Ännu ett förråd, men knappast städförråd. Om man inte städar med kaffekannor, termosar, brödrostar och värmeljus förstås.

När vi närmar oss den tredje dörren i rad börjar vi ana att saker och ting inte alltid är vad de ger sig ut för att vara på THS. Spännande!

OK! En personaltoa. Lite lustigt att av fyra toaletter på läraravdelningen är det bara en som är personaltoa. Undrar vem som ska… ja, ni vet… på de tre andra toaletterna? I vilket fall måste ju denna skylt skrämma bort alla studenter som irrat sig in i läraravdelningen. Förmodligen är det det som är meningen. Här ska den nödige läraren få sitta i lugn och ro.

Trodde du ja!! Nu öppnar vi dörren:

Tadam! En dusch!! På personaltoan!!! Medge att ni inte hade en aaaaning om det! Här på THS skulle ni ha kunnat läsa i fyra år utan att ha en susning om att lärarkåren på THS har ett helt eget språk. För inte heter väl dusch på hebreiska eller grekiska personaltoa?

Vad blir nu sens moral i denna märkliga husesyn?

Jo, att allting måste inte vara detsamma som det alltid varit. Det sker förändringar. Vi tror faktiskt på förändringar på THS. Vi tror att en gammal gnisslande hiss som känner sig lite upp och ner mycket väl kan bli ett stabilt och hållfast förråd av nyttiga saker. Och vi tror att ett sopigt städförråd kan förvandlas till ett spännande litet rum som får härbärgera värdefulla och intressanta ting. Vi tror till och med att en sunkig personaltoa kan få blomstra som dusch, där en källa av vatten kan flöda fram för att rena en trött gammal lärare.

Jodå, så är det.

Och vi tror inte att bara saker förändras till det bättre i det här huset. Välkommen hit du också!

Det är faktiskt hög tid att ansöka inför höstens studier! Söker du en gammal skranglig hiss eller en personaltoa, då kan du få problem. Men söker du för att bli pastor i en sprillans ny och ekumenisk kyrka – då söker du på absolut rätt ställe! Här sker det under med både städförråd och människor!