Du skall förkunna evangelium

Observera

Denna text publicerades första gången den 14 april, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Gästinlägg av distriktsföreståndare Klas Johansson.

Kring 20 års ålder brottades jag med kallelsen att bli pastor. Flera människor talade om för mig att jag skulle passa i den uppgiften. Jag kände själv att det lockade. Men jag hade inte riktigt upplevt att Gud bekräftade det i mitt liv och jag var angelägen (på gränsen till tjatig) att Gud skulle visa att det också var Hans vilja och inte bara mina egna tankar.

Tiden gick och min brottningskamp över framtiden blev allt tydligare för mig. Så kom en gudstjänst då jag i slutet av mötet valde att gå fram till förbön. Hade inte speciellt tänkt lyfta frågan om min kallelse men den frågan fanns givetvis också med när jag sökte mig fram.

Så kommer jag fram och möts av den gästande pastorn, som jag kände något sedan tidigare men inte så väldigt väl. Det första han säger, innan jag ens hunnit säga något är: ”Klas, när du kommer fram hit så upplever jag att Gud säger till dig: ’Du skall förkunna evangelium’”.

Ibland är det som om himmel och jord möts på ett speciellt sätt och det blir ett heligt ögonblick. Kanske inte så att andra ser och förstår det men för oss personligen. För mig var och är detta ett sådant tillfälle! Pastorn och jag hade inte specifikt pratat om min kallelse. Hade inte mött varandra på länge. Ändå får han tala rakt in i mitt liv just då med det jag upplever är en direkt hälsning från Gud själv. För mig blev det livsavgörande och från det ögonblicket så visste jag att jag Gud ville att jag skulle bli pastor.

Kallelsen ser olika ut för oss. Jag vet att jag är priviligerad som har en sådan tydlig upplevelse kring min kallelse. Andra har inte samma tydliga upplevelse som jag men förstår ändå att Gud kallat dem och kan med glädje gå in i sin uppgift. Eftersom Gud tycks gilla mångfald så möter han oss olika. Viktigast är att vi söker hans vilja och vågar gå i tro när vi ändå anar och förstår att detta är vägen.

De heliga ögonblick som vi får uppleva på olika sätt är värda att vårda eftersom de bär oss när svårigheter och tveksamheter kring våra livsval uppstår. Då får vi påminna oss om att Gud är levande och verksam och den som lovat bära oss i den uppgift som han kallat oss till.

Klas Johansson

Klas Johansson är distriktsföreståndare i Övre Norrlands distrikt av Svenska Missionskyrkan.