En ren lögn!

Observera

Denna text publicerades första gången den 31 januari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén

Livet är inte dagarna som passerar utan dagarna du minns. Ungefär så säger Mads Mikkelsen i Fritidsresors reklam. Det är en lögn, ren lögn!

Ännu mer lögnaktigt blir det när man samtidigt ser bilderna av en fantastisk sandstrand och vackra kroppar. Det är som om reklamen egentligen säger att livet inte ens är dagarna vi minns – utan bara dagarna vi vill minnas.

För vilka är dagarna vi minns? Jodå, visst minns jag vackra sommardagar och härliga semesterresor. Dagar med hälsa och vänskap. Men jag minns också dagen när jag inte hann fram till pappas dödsbädd. Jag minns dagen när grannpojken Andreas fick sitt cancerbesked. Och jag minns dagen när Palme mördades.

Andra har förfärliga minnen av mobbing och sexuellt utnyttjande. Många nysvenskar vaknar kallsvettiga på nätterna och minns dagar av krig, tortyr och katastrofer.

Ibland har jag lite cyniskt tänkt när kameran svängt ut över havet i Fritidsresors reklam att det var ju tur för filmteamet att inte tsunamin kom just då.

Men det finns också ett annat problem med reklamorden. Nämligen att vi kan lockas bort från nuet och bara leva för de få dagar då vi kan totalnjuta. Men livet är också alla de där grå och ganska enformiga dagar då livet går sin gilla gång. Dagarna som kan kvitta, dagarna vi helst vill glömma.

Men just dessa grådagar är väldigt viktiga dagar. Kanske inte för dig, men för andra.

Jag tror att detta är något av meningen med livet. Inte att dra sig undan och kosta på sig för att skapa dagar man vill minnas. Utan att varje dag leva så att mina medmänniskor – på grund av mig – vill minnas just denna dag.

En pastor kommer väldigt ofta att hamna i sammanhang som människor minns efteråt. Barnvälsignelse, konfirmation, omvändelse, dop, vigsel, högtidsdagar, begravning. Men också samtal, förkunnelse, tröst, förmaning, undervisning, förbön, själavård, sjukbesök.

Många dagar blir ganska enahanda, och man undrar efter en månad vad man gjorde just den dagen. Dagar man inte själv minns – men som för andra kan vara dagar att minnas med tacksamhet, glädje och värme. Vilken gåva och utmaning att ha ett sådant yrke!

Sedan vet vi att de ljusa dagarna behövs för att orka med de grå. Vi behöver ibland resa iväg för att kunna koppla av. På torsdag åker pastorskandidaterna på tyst retreat. Bed gärna för dem att det blir dagar att vilja minnas. Dagar med gudsmöten och välsignelser. Dagar då de får fylla på, för att sedan kunna ge ut.