Enkelhet, folklighet och tydlighet

Observera

Denna text publicerades första gången den 15 september, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Anders Marklund, gästbloggare.

Jag tror att Billy Graham hade en poäng när han sa att en predikan ska förstås av en 12- åring! Vi lever i en tid i vårt land där ”avkristningen” har gått långt. Någon sa till mig häromdagen att för ett antal årtionden sedan låg Bibeln på köksbordet, sedan flyttades den till nattduksbordet och nu är den placerad i bokhyllan. Bibelordet kommer längre och längre bort från våra vardagsliv samtidigt som den blir mer och mer lättillgänglig genom ”appar”, på nätet med mera, med mera.

Som pastor utmanas jag av den här tiden och längtar efter en ”påkristning” av vårt land igen. Då tror jag att vi behöver återerövra enkelheten i evangeliet, folkligheten i umgänget och tydligheten i budskapet.

En svensk fältpräst i Afghanistan berättade att när mannarna kom tillbaka efter ett uppdrag i byarna där man mött byborna så sa de att ”här vet folket vad man tror på”. Vad är vår tro?

Vi behöver en kyrka som är tydlig i sitt budskap, enkel i sitt framförande och folklig i sitt sätt att umgås.

Det finns en fantastisk och härlig utmaning i uppdraget att vara pastor år 2011, våga anta den!

Anders Marklund är processledare för Gemensam framtid och ledare för Alpha Sverige.