Fint och trevligt i kyrkan?

Observera

Denna text publicerades första gången den 22 februari, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Oskar OhlssonFrån Oskar Ohlsson, pastorskandidat och gästbloggare.

– Vad fint!

Har du hört det uttrycket? Jag har gjort det många gånger. Det åtföljas ofta av ett:

– Vad trevligt!

Det är fraser som finns överallt omkring oss och är en positiv bekräftelse på det sammanhang vi befinner oss i.

Ibland känns det som att fint och trevligt är lite av en norm som vi i kyrkan håller oss till. Lyckas vi göra något fint och trevligt då är allt bra. ”Men…”, tänker jag när jag sitter i kyrkbänken, ”…är det vad kyrkan ska vara?” Eller finns det andra ord och fraser som är mer relevanta med tanke på det budskap som predikats i kyrkan söndag efter söndag i hundratals år?

Det nya numret av tidningen Årsringar kommer snart ut med temat Motstånd. Är det ett ord som vi vill ska förknippas med kyrkan? Eller förknippas med ordet kallelse? Om några veckor har vi Kallelsedagar på THS då vi kommer att tala om just att följa den väg som Gud vill sända oss på.

Om ni väljer att tolka detta blogginlägg som reklam för tidningen Årsringar och Kallelsedagarna så är det helt rätt. Men jag skriver också med en önskan om att orden Motstånd och Kallelse mer och mer ska kunna prägla vår kyrka. Vi behöver svara på kallelsen, men inte heller vackla inför det motstånd som vi själva möter, för om vi möter ett motstånd så är det troligt att vi också i vår tur är ett motstånd mot något.

Jag älskar de dagar i kyrkan då det är fint och trevligt, och jag bävar inför de dagar då jag bör ta ställning och kanske bli tvungen att göra motstånd mot en orättvisa eller stå upp för det jag tror på och känna hur klimatet hårdnar. Men trots det känner jag att det är min kallelse. En kallelse att sprida evangelium.

Söndagen den 10 mars är det offerdag för diakon- och pastorsutbildningen i Gemensam Framtid. Den 15-16 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS. Inför dessa arrangemang bloggar vi på BliPastor.nu varje vardag under perioden 18 februari – 8 mars.