För bra för att vara sant?!

Observera

Denna text publicerades första gången den 15 mars, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Chicago, oj vad jag trivs! När jag skriver detta blogginlägg har jag precis spelat basket med ett gäng grabbar från skolan. Det är inte min sport, jag är inte alls bra, men jag är bara glad att få vara med.

Anton Ahlmark i Chicago

Den här vårterminen är jag på utbytestermin på North Park Theological Seminary i Chicago, även känd som The Windy City. THS och North Park har ett samarbetsavtal vilket gör att man som student på THS kan få åka en termin och studera helt utan att betala någon avgift, utöver flyg, visum, boende och mat, det är inte helt all inclusive!

Så fort jag fick reda på att man kunde studera en termin i USA så visste jag att jag skulle göra det. Det har länge varit min dröm att studera på college i USA och det kändes nästan lite för bra för att vara sant. Visst, att plugga en termin utomlands kräver sina uppoffringar. Man får lämna familj, vänner, tryggheten och den svenska maten, jag talar givetvis om kebabpizzan (med pommes på). Men halvvägs igenom terminen ångrar jag inte en sekund att jag sökte och åkte!

Jag har fått så många nya erfarenheter, fått testa på hur det är att komma till en plats där jag inte känner någon, fått utmana mig i att studera på ett annat språk och fått en massa nya vänner! Jag har fått kolla på basket, käkat magiska hamburgare, varit på camp och så mycket mer! För bra för att vara sant? Nästan, för grejen är att det är sant!

Man måste turista också. Här är den kända glänsande bönan i Millenium Park.

På North Park läser jag fyra kurser samtidigt. Det är praktiska kurser som Pastoral Care and Counseling och Leading and Teaching in Ministry, och två teoretiska i Nya Testamentet och kyrkohistoria. I Leading and Teaching lär vi oss tre grunder:

1. Teach Well
2. Lead Well
3. Self-Care Well

När jag funderar på den här terminen i Chicago så inser jag att detta gör jag väldigt mycket för mig själv. Hela denna termin är ”self-care” för mig. Och det är bra ”self-care” för jag har aldrig velat vara pastor mer än nu!

Varje söndag försöker jag besöka en ny kyrka. Detta gör jag för att se olika sätt att fira gudstjänst på och olika sätt att vara kyrka i en storstad. Jag har lärt mig mycket av det, men min största lärdom är denna:

I varje kyrka, oavsett samfund och plats, oavsett tidpunkt och karismatik, så är det alltid Jesus som är i centrum.

Det är mäktigt att kunna kliva in i en kyrka på andra sidan jorden, och veta att sångerna som sjungs och predikan som förkunnas alltid kommer att handla om Jesus. Samma Jesus som jag varje dag försöker följa är aktiv och levande överallt. Jesus är aktiv just nu när du läser detta inlägg, har du tänkt på det idag?

Min längtan är att den Jesus som förvandlar varje människa som möter honom, den Jesus som förlåter synder, som helar och gör nytt ska få bli mer känd i Sverige. Terminen i Chicago har påmint mig om att det alltid måste vara prio ett.

Om du som läser detta blogginlägg funderar på att börja läsa till pastor på THS så ha med dig att möjligheten finns att studera utomlands. Det kräver lite extra arbete, men det ger så grymt mycket tillbaka! Ta den chansen! Det är det bästa jag gjort under min utbildning på THS. Och har du frågor, tveka inte att höra av dig! Nu ska jag åka ner till downtown och uppleva ännu mer av vad Chicago har att erbjuda! Kanske åker du också hit en dag.

Gud välsigne dig!
Anton Ahlmark

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Den 11 mars var det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan, men många församlingar väljer ett senare datum. Den 16-17 mars är det Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola). Och den 15 april är sista dag för ansökan till THS inför hösten. Under den här perioden bloggar vi ofta på BliPastor.nu.