Från verklighet till verklighet

Observera

Denna text publicerades första gången den 1 februari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Oskar Fornander, gästbloggare och nybliven pastor

Det finns ett uttryck som jag alltid har haft svårt för, och som bekymrar mig eftersom det ger en skev beskrivning av tillvaron. Det handlar om när man, i olika sammanhang, talar om att komma till verkligheten. Det kan t.ex. handla om att efter ett semesteruppehåll komma tillbaka till ”verkligheten” (läs: arbetet). Under min tid på THS gällde det ”verkligheten ute i församlingarna” som vi skulle nå efter avslutad utbildning.

När man hör uttryck av detta slag undrar jag: Vad är då det andra? – Overkligt? Och är det bara det ”verkliga” som räknas?

För mig, liksom för många andra, var det en dröm att få läsa teologi. Jag läste fyra år på Teologiska högskolan Stockholm och stortrivdes. Kanske smärtade det mig att detta inte skulle räknas till det verkliga i tillvaron. För även om det var en dröm så var den högst påtaglig.

Idag ser min situation annorlunda ut. Nu är jag klar med utbildningen och tjänar i församling – också det en dröm, och lika verklig. Visst kan jag sakna tiden på THS, men inte så att jag längtar tillbaka – nu finns jag i en annan del av verkligheten. Jag tror att detta var viktigt för att min erfarenhet av utbildningen skulle bli så positiv – jag kunde vara just där just då utan att förringa det i jämförelse med det som skulle komma senare.

Så, om jag skulle ge något tips till dig som kanske studerar eller drömmer om att börja, skulle det vara just detta: Dröm! Och stanna i verkligheten! Min väg från studier till församlingstjänst var en väg från dröm till verklighet, och från verklighet till dröm. Jag hoppas du får göra samma resa.

Oskar Fornander kommer från Lagan där han också varit ungdomsledare. Efter fyra års studier på THS ordinerades han förra sommaren. Nu arbetar han som pastor och föreståndare i Magra och Sollebrunn i Västergötland. Han är gift med Susanne och tillsammans har de två barn.