Gud kallar även nollor

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 mars, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

På Missionskyrkans hemsida kan man läsa att det blivit ett fel i insamlingsbrevet för pastors- och diakonutbildningen. För de som skänker gåvor via sin internetbank måste en nolla läggas till före de andra siffrorna i OCR-numret. Annars fungerar det inte.

Tänk vad en enda liten enkel nolla kan betyda! Det ger en viss tröst!

När jag var tonåring skrev jag ett bibelspel om hur viktiga nollorna är. Sens moral var: Om du känner dig som en nolla, ställ dig bakom ettan Jesus så får ditt liv en mening och en betydelse.

Men här gäller det till och med en nolla först i raden av siffror. Och i dataåldern så har ettor och nollor tagit över helt.

Vi får ju innerligt tro att det trots denna fadäs vid tryckningen kommer in mycket pengar till diakon- och pastorsutbildningen. Imorgon är det bön – och offerdag för detta ändamål. Många diakon- och pastorskandidater sitter på tåg denna lördagseftermiddag för att komma fram i tid till den församling där de ska predika imorgon. Och många blivande medarbetare sitter och svettas över predikoutkast denna kväll. Gud välsigne dem!

Här är listan med alla församlingsbesök. Besök gärna något ställe!

Men snart är det också Öppet Hus och Kallelsedagar. På Kallelsedagarnas egen hemsida kan man läsa mer om det och även anmäla sig. Anmälningstiden går ut redan på tisdag, så nu brinner det i knutarna.

Gud har ett underligt sätt när han kallar människor in i uppgifter. Det är sällan de självsäkra (och egenkära) han kallar. Betydligt oftare lockar han på dem som inte riktigt tror sig om att klara uppgifterna. Han frågar de ödmjuka och de som känner att de ständigt måste få hjälp av Gud för att kunna fullföja uppdraget. De som ibland känner sig som nollor.

När Paulus beskriver den första kristna tiden säger han att det inte var många visa, mäktiga och förnäma som kallades. Men det som var dåraktigt och svagt utvalde han. ”Och det som världen ser ner på, det som ringaktas, ja, som inte finns till, just det utvalde Gud” (1 Kor 1:28).

Nollor!

Vid ett av Jesu bespisningsunder står det att det var 5000 män. Kvinnorna och barnen räknades inte. Men när Jesus gjorde undret så att alla blev mätta samarbetade han med en liten pojke och hans matsäck. Pojken var inte räknad. Han var en nolla. Men Jesus räknade med honom. Kanske var det hans mamma som hade gjort iordning matsäcken. Ännu en som inte räknades.

Så glöm inte nollan när du ska ge en gåva via internetbanken till diakon- och pastorsutbildningen! Och glöm inte att Gud har en särskild blick för oss nollor när han kallar medarbetare!

Rune W Dahlén