Har du någon brädbit?

Observera

Denna text publicerades första gången den 6 mars, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Oskar Johansson, pastorskandidat och gästbloggare.

”Har du någon brädbit som jag skulle kunna få?”

Den frågan fick Frans mer än en gång i sitt liv. Frans som bodde i det fattigaste torpet en bit utanför byn. Frågeställaren var byns rikaste man, som helt saknade framförhållning, och självklart hade Frans en brädbit att ge bort. Han var en sådan person som såg till att ta till vara på det som fanns. Hade ett träd som man kunde använda till virke blåst omkull så sågade han det till brädor, annars kunde man ju alltid hugga upp det till ved. Närhelst han hittade en tjärstubbe tog han rätt på den; den skulle ju barnen ha att värma sig vid när de åkte skridskor. Att ta till vara på det som finns och att tänka på andra, det är något som jag bär med mig från Frans även om jag aldrig själv mött honom. Han var pappa till min morfar.

I ladan till det gamla torpet där morfar växte upp finns det än idag alltid en, eller vanligtvis många, brädbitar att använda vid behov. Toastolar, glasrutor, ja allt möjligt som man kan tänkas behöva finns där för att någon kan ju tänkas behöva dem någon gång.

Att studera till pastor handlar om att bygga upp ett förråd med kunskap. Allt som vi läser är, hör och häpna, inte jätteintressant men någon dag i framtiden kan det vara just det som vi behöver plocka fram ur förrådet när vi är ute i tjänst. Om det så är vad någon gammal filosof ansåg eller om varför en människa reagerar som hon gör.

Sen så finns det ju sådant som vi i kyrkan tycker är jätteviktigt, men som staten inte ger bidrag till, såsom våra predikoövningar. Dessa diskuterar vi också under våra homiletikseminarier för att se vad som är våra styrkor och vad vi behöver jobba mer på. Vi får även möjligheten till röst- och talvård där vi enskilt får lära oss hur vi på bästa sätt ska använda våra röster för att de ska hålla hela livet. Vi får också undervisning i det viktiga ämnet kommunikation. Det är till detta och ännu mer bra saker som vi samlar in pengar på offerdagen .

Sålunda är vi som läser till pastorer och diakoner inte just nu i behov av brädbitar, det var en liknelse, men om ni har en gåva att ge i kollekten på söndag, så vet att den kommer att användas för att utrusta de pastorer och diakoner som kommer ut i tjänst de närmaste åren.