Hur är det på THS?

Observera

Denna text publicerades första gången den 25 januari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

Denna vecka börjar vårterminen. Vi är halvvägs igenom ännu ett läsår. Tentornas tid är tillfälligt över och nya kurser kittlar kunskapshungern.

Det är dag att summera och se framåt.

Hur är det på THS?, frågar väldigt många när jag är ute i landet och träffar folk. I höst har jag ärligt kunnat säga att det är väldigt bra på THS. En god anda, skulle man kunna säga med ett gammalt uttryck. Jag vet knappt om gemenskapen mellan pastorskandidaterna varit bättre under min tid som kontaktlärare.

Alla är förstås inte nöjda med allt, men jag hör väldigt lite klagomål mot kurser och kollegor. Däremot hör jag en hel del om riktigt bra föreläsningar och mycket duktiga lärare. Så just nu är det roligt att vara kontaktlärare.

Under hösten hade vi en oerhört god helg utanför Alingsås för alla pastorskandidaterna. Gemenskapen där tog vi med oss tillbaka till THS. Gemensam Framtids teologgrupp har också haft inspirerande 24-2 bön, fyra goda kvällssamlingar och ett makalöst bokloppis.

I antagningsnämnden fick vi i december säga ja till åtta nya pastorskandidater. Det har vi aldrig under mina år gjort i det sena höstsammanträdet. Vi får gå tillbaka till i mars 2007 för att över huvud taget hitta ett sammanträde där vi antog så många pastorskandidater.

Och nu blickar teologgruppen framåt.

På torsdag har vi den första teologgruppssamlingen efter jul. Då kommer Per-Inge Lidén, pastor och kommunalråd i Karlstad och talar om ”Kristen och politiker”. Andra gäster i vår är Britta Bolmenäs och Josefine Arenius, samt Ann-Sofie Lasell och Lasse Svensson från Gemensam Framtid.

I nästa vecka åker pastorskandidaterna på THS till Hjälmargården och en tyst retreat med Liselotte J Andersson. 14 dagar senare har vi retreat- och samtalsdagar för dem som läser nätkurser, gör studieuppehåll mm. Då är vi på Nya slottet Bjärka Säby med Andreas Sköldmark som ledare.

Den 11 mars är det bön- och offerdag för diakon- och pastorsutbildningen. Just nu har vi en lista på 65 församlingar som kommer att få besök från pastorsutbildningen på THS och diakonutbildningen på Lidingö folkhögskola. Men listan kommer säkert att förlängas.

Knappt en vecka senare, den 16-17 mars, är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS och Betel folkhögskola. Lidingö folkhögskola har sitt Öppet Hus den 19 mars. Om en vecka ska det gå att anmäla sig på Kallelsedagarnas hemsida.

I söndags fick vi 28 (!) stora flyttkartonger med böcker efter seminarielärare Gösta Sandberg. Så det lär bli ett bokloppis även i vår. Ett ganska stort…

Teologgruppens verksamhet avslutas i maj med Svalkanhelg i Kapellskärs vandrarhem, då vi också pilgrimsvandrar i Riddersholms naturreservat.

Och till allt detta kommer THS huvudsakliga uppgift med alla spännande kurser.

Hur vi har det på THS? Väldigt bra, faktiskt. Väldigt bra!

Välkommen med en ansökan, förresten!