Ingen spikrak väg

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 april, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Att börja läsa till pastor har inte varit en spikrak väg för mig, jag har många gånger brottats med min kallelse och med Gud. Jag kom på mig själv många gånger med att surfa in på blipastor.nu, läsa blogginläggen om andras kallelseväg och jämföra med mitt eget liv. Jag som så länge försökt förklara för andra att jag inte skulle bli pastor samtidigt som jag längtade efter just det.  

En dag när jag satt där och läste kallelseberättelser och jämförde med mitt liv insåg jag, att det är fel att jämföra på det sättet. Alla berättelser jag läste var så olika att det är klart att min berättelse också kan vara en kallelseberättelse. Även om den inte är likadan som någon av de andra jag läst. Jag insåg att varje berättelse är unik. Det var däremot inte så att jag direkt släppte tanken utan jag fortsatte läsa och ibland jämföra. Jag behövde tid. Tid att landa i min kallelse. Tid att låta det sjunka in i mig. Till sist nådde jag punkten då jag kände att jag måste testa detta. Jag måste ansöka om att bli pastorskandidat för att se. Får jag ett nej kommer det kännas eftersom jag längtar och innerst inne verkligen vill men då får jag hantera det då. Rädslan för att få ett nej var då mindre skrämmande än känslan av att inte våga följa längtan av att få gå den väg som Gud pekat ut åt mig.

Resan fram till att jag tog steget och sökte innehöll många signaler från Gud, genom andra människor, i stilla bön, i vad som hände runt mig. Jag bad Gud att inte släppa mig utan tjata på mig tills jag förstod och fick mod att ta tag i det. Nu läser jag till pastor och ibland känns det overkligt samtidigt känns det helt rätt. Det är här jag ska vara. Gud har satt mig här och jag är tacksam för att Gud är med mig.

Alla har vi vår egen unika resa, ingens berättelse är identisk med någon annans och det är det som är styrkan. Gud kallar oss tack vare våra olikheter, våra olika erfarenheter och inte trots det. Gud kallar och Gud utrustar.

Sara Klintemyr, pastorskandidat Equmeniakyrkan

15 april är det sista ansökningsdag till THS vid Enskilda högskolan Stockholm inför hösten. Ansök via antagning.se.