Jag älskar att läsa på THS

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 februari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Petra Jonsson, gästbloggare och pastorskandidat.

Jag älskar att läsa på THS! Det är inte bara så att vi har mycket kunniga lärare, de gillar också vad de håller på med och de vill gärna dela med sig av sin kunskap. Vilken gåva! Tänk om man alltid hade sådana lärare i skolan!

Nu, under februari månad ska vi välja vilka kurser vi vill läsa nästa läsår, alltså från augusti 2012 till juni 2013. Det finns så många intressanta kurser: Ska man djupdyka i själavård eller lära sig mer om de första kristna? En kurs om profeten Jeremia låter också spännande eller så skulle man kunna fundera mera kring ”kärlekens teologi”.

Nästan varje dag lär vi oss någonting nytt. Just idag till exempel skulle vi reflektera över vilken utgångspunkt vi har när vi predikar: Är det människan som står i fokus eller är det Gud? Och när börjar en predikan? Är det bara det som man gör från predikstolen? Eller är varje form av förkunnelse en predikan, var det än sker? Det finns inget rätt eller fel i dessa frågor, men det är viktigt och värdefullt att vara medveten om vad man gör och varför man gör det.

Visst, ibland kan det också vara jobbigt att läsa teologi. Att lära sig hebreiska till exempel är inte enkelt. Och om man gör det via ett annat främmande språk, som jag, då är det ännu tuffare. Mitt modersmål är tyska. Ibland, när förtvivlan slår till, ser jag bara ett stort berg framför mig som jag på något sätt behöver ta mig upp på. Då hjälper det att jag påminner mig själv om att jag redan har kommit en bra bit på vägen. Vi läser redan originaltexter på hebreiska, efter bara några få månaders undervisning och det är ju helt otroligt!

Jag kan inte tänka mig att sluta läsa teologi. Det finns så mycket att upptäcka och utforska. För mig är det också ett sätt att fördjupa min relation till Gud. Samtidigt längtar jag efter att få använda min kunskap i praktiken och att tillsammans med andra gestalta en församling och göra Guds kärlek synlig i världen. Det är en stor utmaning att vara pastor i vår tid och en stor nåd att få vara med. Vi ses!