Lusten att vara pastor

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 november, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu är en av terminens stora kraftansträngningar över, nämligen pastorskandidaternas bokloppis. Böcker har alltid varit min passion. På gamla Teologiska Seminariet där jag är pastorsutbildad var jag bokauktionist, och mellan alla livets bostäder har jag släpat kartong efter kartong med böcker. Nu är det alltså loppis som gäller, och alla inkomster går till pastorskandidaternas retreatkassa som gör det möjligt för pastorskandidaterna att för en billig summa åka på retreat en gång per år. Kassan subventionerar också Svalkanhelgerna vår och höst då pastorskandidaterna åker iväg till någon lägergård.

Böckerna kommer från alla möjliga håll. Det är dödsbon efter pastorer och andra, det är lärare vars bokhyllor svämmar över och det är pastorskandidater som inte vill spara på alla kursböcker när de är lästa (eller åtminstone genombläddrade). Linus Brengesjö och många andra hjälpte till och kånkade och bar och sålde och städade. Strax efter klockan 18 i fredags var det färdigt, och jag rusade till sista tåget hem till Kil (som var i rätt tid [sic!] – men Kils taxi hade glömt att hämta mig så jag höll på att frysa mig fördärvad). Hur mycket som kom in? Det vet jag inte än för jag har inte hunnit räkna, men några tusenlappar blev det i alla fall. En av dagarna var det en stor konferens om mission på THS, vilket inte gjorde resultatet sämre. Och så här såg det ut:

Det är Liselotte Kristiansen som botaniserar bland böckerna och tydligen gjort några fynd.

Och här har vi Maria Hedman, Karin Ingridsdotter och Johnny Brorsson.

Vi har också haft en kvällssamling med teologgruppen på THS. Baptisterna och missionarna har ju samlingarna ihop numera och vi brukar därför vara cirka 35 personer varje gång. Det här är Per Westblom som är kontaktperson för baptisternas teologgrupp. Han är bra! Fast han ser lite ledsen ut på det här kortet. Rent av lite rörd.

Han är nog rörd för att han här får äran att presentera kvällens gäst, Carin Dernulf, som är pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Hon talade om lusten att vara pastor, och det gjorde hon väldigt bra. Ärligt och personligt, med värme och humor. Väjde inte för svårigheterna utan delade också bekymren med att vara pastor. Men genom allt lyste ändå hennes lust och glädje över att vara pastor. På andakten efteråt erbjöd vi som vanligt personlig förbön, och många tog den chansen innan vi också bad för Carin och hennes tjänst. Här är hon förresten:

Till sist måste jag också få dela med mig av glädjen över att jag fick besöka Norrland helgen som gick. Vilken härlig landsända! Som jag skrev i min förra blogg så var jag i Skellefteå för att undervisa på deras lekmannautbildning. trevligt! Här är utsikten från hotellrummet.

Flygresan ner till Arlanda gick bra. Men sedan schabblade SJ bort sig genom att riva ner en kontaktledning. Stort virrvarr med en tågsträcka, tre bussfärder, drygt två timmars försening och bristande information (som vanligt). Det var andra resan med nya årskortet – kunde ha varit en bättre start.

Någon som funderar på kallelsen och bor i närheten av Örebro? På tisdag kl 17 möts teologgruppen i Vasakyrkan och lyssnar på dagens gäst: Carl-Olof Hultby. Hör av dig om du är intresserad!

Nu ska jag återgå till att förbereda antagningsnämndens sammanträde som hålls på måndag.