Med fem minuter till godo

Observera

Denna text publicerades första gången den 23 oktober, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Så har jag varit med den andra hälften av klass 2 på studiebesök (eller rättare sagt fältstudium) i Uppsala. Som jag skrivit tidigare så är vi alltså där i två dagar med ett mycket intensivt program. Börjar kl 9 och slutar 21.30 första dagen och 20 andra dagen. Och så resorna mellan Bromma och Uppsala därtill.

Under dessa två dagar hinner vi med tre historiska besök (Gamla Uppsala kyrka och museum samt Domkyrkan), tio församlingsbesök i olika kyrkor där vi möter präster/pastorer/kårledare (Pingst, EFK, EFS, Livets Ord, Svenska kyrkan, Baptistsamfundet, Missionskyrkan, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan och en ekumenisk församling), sex gemensamma måltider (på sex olika ställen) samt två möten. Men det här gången blev det tre möten: Konsert på Livets Ord (som vi smet ifrån efter en halvtimme), sjungen mässa med predikan av Bo Brander i S:t Ansgar samt veckomässa i Katolska kyrkan.

Sammanlagt var det alltså 22 arrangemang som skulle tajmas in. Med hyrbilar och övernattning, medverkande och salsbokningar, allergier och specialkost, kartor och guider, toabesök och skoskav. Och vi hann och kunde till och med börja sista samlingen fem minuter tidigare än planerat.

En gång var det en student som kom fram lite försynt efter en liknande resa och frågade om jag inte kunde organisera resten av hans liv lika effektivt. En kul utmaning, men jag avstod…

De här resorna är oftast väldigt uppskattade av studenterna, och roligt nog också av de vi möter i Uppsala. Frikyrkoförsamlingarna är så stora och livskraftiga i Uppsala så att de har väldigt bra pastorer som kan svara på studenternas alla möjliga och omöjliga frågor (toaletterna i Domkyrkan är under den blå orgeln – så behöver ingen mer fråga om det). Och kyrkorna ligger så tätt i Uppsala så att det går att gå emellan de flesta. En liknande resa i Stockholm skulle ta flera veckor känns det som, eller ett halvår om vi skulle gå ända till Livets Ord och Gamla Uppsala.

Ekumeniken i Uppsala är inte alltid enkel. Men just därför lärorik. Vi sitter för det mesta i kyrksalen när vi besöker en församling, och får med oss atmosfär och arkitektur. Besöken ligger tätt efter varandra och det är lätt att dra paralleller och göra jämförelser. Ofta blir också resultatet i klasserna att man bättre förstår varandras olikheter och erfarenheter, vilket ger en bättre gemenskap och en större ekumenisk förståelse. Inga obetydliga bieffekter!

Men det är intensivt, fruktansvärt intensivt. Inte så sällan blir både studenter och lärare ganska utflippade på hemresan. Ibland när jag är frispråkig och på det humöret har jag sagt att det här är det närmaste hjärntvätt man kommer på THS. Undrar vad jag menar med det förresten?

Här kommer nu några riktigt snygga bilder från Uppsala, tagna av pastorskandidaten Oskar Ohlsson från Finspång och Karlskoga i väl avvägda doser. Sedan fortsätter vi med några rader till. Vi ses!

Här speglas avslutningen i Helga Trefaldighet och vi ska snabbt iväg för att inmundiga förmiddagsfika på Katedralcafét innan vi sedan ska vidare till Baptistkyrkan.

Guidad visning av Uppsala Domkyrka som är 118,7 m lång och har toaletterna under den blå orgeln.

Kårledare Anna-Lena Hjerpe och jag i förgrunden. Blod och eld i bakgrunden.

Hej igen!

I måndags kväll hade vi teologgruppssamling med alla blivande baptist- missionskyrko- och metodistpastorer på THS. Lasse Svensson och Anders Marklund talade om GF-kyrkan med stor entusiasm, kunnighet och humor. De fick många och svåra frågor men rodde det hela i land. I andakten efteråt bad vi för dem och den nya kyrkan så att det knakade i väggarna.

Måtte vi få en ny, Jesuscentrerad, djärv och smittande kyrka! Och redbar! Med en pålitlig grund, låga trösklar, högt i tak, stora fönster och ett bra värmesystem. Och mycket folk av alla de sorter!