Missionskyrkans sista pastorer?
Publicerat 31 maj, 2011
Observera
Denna text publicerades första gången den 31 maj, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.
Blogginlägg av Rune W Dahlén.
På Kristi Himmelfärdsdagen ordineras nio pastorer och sju diakoner. Det mesta talar för att det blir de sista medarbetarna som ordineras i Svenska Missionskyrkan. Vilka är de egentligen?
Jo, det är en fantastisk grupp människor. Vilka gåvor till vår kyrka och till den nya kyrka som vi tror ska bildas på lördag! Alla är unika på sitt sätt, verkligen inga dussinmänniskor. Här presenteras nu de blivande pastorerna:
Andreas Abrahamsson är från Arvika och har varit ungdomsledare i Vetlanda och arbetat mycket med Lärjungaskolan Apg29. En go kille med bred värmländska och glimten i ögat. Efter gymnasiet vikarierade han som förskollärare och sedan gick han bibellinjen på SVF. Han börjar sin ”karriär” som pastor genom att vara med i Pannkakskyrkans Sverigetour i sommar, och i höst blir han vakanspastor i Tumba missionsförsamling. Och tänk att jag har fått viga honom och hans fru AnnaCarin som blir pastor om ett år.
Lena Brunell växte upp i Norrköping och kom till tro när hon var drygt 20 år. Efter några år som kristen på egen hand blev hon medlem i Kinna missionsförsamling. Basket har varit en stor del av hennes liv, bland annat som tränare på elitnivå. Det märktes på senaste Svalkanhelgen där det fanns en basketplan och där hon brädade alla killarna. Hon har läst internationell ekonomi och arbetat som bland annat banktjänsteman och ekonomichef. På Berget i Rättvik har hon varit kanslist/vaktmästare i nio år. I teologgruppen på THS har hon hållt reda på pengarna med den äran. När hon nu blir pastor i Kalix kommer hon att ta med sig en god tradition med tidegärden.
Sara Eliasson är född och uppväxt i Anderstorp. På gymnasiet bestämde hon sig för att satsa allt på Gud. Hon gick med i missionsförsamlingen, arbetade på somrarna på Klintagården och fanns med på Smaka & Se, Våga tro och Team Evangelisation. Efter gymnasiet blev det en U-landslinje på Hållands folkhögskola med resa till Indien. Därefter arbetade hon ett år som ungdomsledare i Växjö missionsförsamling, och reste sedan som inspiratör och förebedjare i församlingar tillsammans med bland andra Thor-Björn Bastås. Hon har varit ”krogevangelist” i Immanuelskyrkan i Stockholm en sommar och arbetar nu som pastor i Nacka och som kursansvarig för lärjungaskolan Våga tro. Evangelisation och pionjärarbete är hennes liv!
Oskar Fornander är tvåbarnspappan som ska bli pastor och föreståndare i Sollebrunns och Magra missionsförsamlingar. Han kommer från Lagan där han arbetat som både ungdomsledare och tillförordnad pastor. På Kortebo har han gått en bibelskola och på Shalom/Blå kust har han gått en bibel- och teamträningsskola med en hel del praktik i Brofästet i Färjestaden. Under två års tid har han varit teamledare på Shalom och Blå kust med många församlingsbesök. Efter fyra år på THS kan han både grekiska och hebreiska, och det är minsann inte alla som gör. Dessutom är han en överdängare på att ordna gruppresor, vilket teologgruppen haft nytta av vid flera tillfällen.
Samuel Gunnarsson är född i Ecuador och dit ska han återvända som pastor, men först efter en del ytterligare studier för honom och hans fru Emma. Och kanske även lilla Sigrid lär sig ett och annat spanskt ord. I höst kommer Samuel att vikariera som pastor i Redbergskyrkan i Göteborg. Han har varit mycket involverad i lärjungaskolan Apg 29 i Ecuador, men han har också arbetat som lager- och fabriksarbetare och montör och som ungdomsledare i Kortedala frikyrkoförsamling. När jag meddelade honom att han blivit antagen fick jag ringa mitt livs första telefonsamtal till Ecuador. Men efter det har jag faktiskt ringt dit en gång till för att meddela att en ung människa blivit pastorskandidat.
Yvonne Hammarstedt är född i Nordmaling och har sedan bott i Lycksele i ett antal år. Hon behöver knappt öppna munnen för att man ska höra den härliga norrländska dialekten. Yvonne har tidigare arbetat som evangelist i Pingströrelsen. Men hon har också hunnit med att arbeta som kontorist, avbytare och vårdbiträde. Förutom att hon fött fyra barn! Våren 2010 började hon arbeta som pastor i Malå missionsförsamling, och då blev det fart på studierna så att hon nu blir ordinerad och kan fortsätta i Malå där hon är omtyckt och uppskattad.
Liselotte Kristiansen är uppväxt i Småland men bosatt i Göteborg sedan många år. Hon är gift och har fyra barn. 2003 blev hon rektor i Floda, och arbetade innan dess som förskollärare och enhetschef i Bergsjön. Hon har inte kallat sig kristen så länge, men för ungefär sju år sedan blev hon utmanad att börja i en Alphakurs och det dröjde inte många månader förrän både hon och hennes man kommit till tro – utan att egentligen vara sökare och med ett liv som de trivdes gott med. Detta att ha kommit till tro i vuxen ålder gör att Liselotte ser på mycket i våra sammanhang med fräscha och oförstörda ögon. Hon tillhör den ekumeniska kommuniteten i Bjärka Säby sedan starten i juni 2008. Förutom studierna på THS har hon också gått diakonutbildningen på Lidingö. I tre terminer var hon uppskattad pastor i Melleruds missionsförsamling, och dit återvänder hon nu på deltid, en tjänst som också innebär att göra en förstudie för ett eventuellt församlingsgrundande arbete i Göteborg. På en annan deltid blir hon pionjärpastor i Kyrka i Vilshärad.
Joel Magnusson breddar vårt dialektala utbud med bred göteborgska, uppväxt som han är i Fiskebäck och Alliansförsamlingen där. Han har arbetat på fiskebåt och kört fiskbil och han har varit ungdomsledare i Södertälje missionsförsamling. Dessutom har han läst bibellinjen på Götabro och praktiserat i en EFK-församling i Götene. Under senaste året har han kompletterat sitt CV med att vara framgångsrik försäljningschef på tidningen Årsringar. Evelina heter hans fru och tillsammans flyttar de till Tjörn i sommar, där Joel ska bli pastor i missionsförsamlingarna på ön.
Jenny Sundström är född och uppväxt i Dalsland, vilket är en merit med kontaktlärarens dalsländska mått mätt. Hon har en fil kand på systemvetarprogrammet på Högskola Väst och jobbade som webbadministratör när kallelsen drabbade henne. Hästridning har varit viktigt för henne, men nu är hästen såld. Hon har varit ungdomsledare i Tumba missionsförsamling och efter studier på THS kan hon nu titulera sig teol kand. Redan för ett år sedan började hon att arbeta som pastor i Vaxholm, och där kommer hon att fortsätta efter ordinationen. I sommar flyttar hon också dit med sin man Johan.
På Kristi Himmelfärdsdagen kan man alltså vara med och be till Gud för dessa nio blivande pastorer – och sju lika härliga blivande diakoner. Filadelfiakyrkan är platsen och 19.00 är tiden. Välkomna!
Rune W Dahlén