Möte med Fredagskören

Observera

Denna text publicerades första gången den 19 februari, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Westöö, ElinFrån pastorskandidaten och gästbloggaren Elin Westöö

Jag minns så väl mitt första möte med Fredagskören. Det var under förra året, redan innan jag hade blivit pastorskandidat. I Örebro, där jag bor, finns en kör som heter Fredagskören och som träffas och övar varje fredag i Hagakyrkan. Jag hade varit sjuk en tid och jag fick frågan om jag ville komma och lyssna på kören där min goda vän Jonas sjunger. Det gjorde jag och det blev en riktig upplevelse. Körmedlemmarna visade på stor entusiasm, glädje och utstrålning som gick rakt in i hjärtat på mig! När jag sedan fick reda på att jag skulle få göra min VFU-tid i Hagakyrkan blev jag väldigt glad (VFU är verksamhetsförlagd utbildning i en församling, vilket man gör sammanlagt tio veckor i sin pastorsutbildning på THS). Då fick jag möjlighet att delta vid körens repetitioner och lära känna både körmedlemmar och körledaren bättre. I mitt blogginlägg vill jag dela med mig av mitt möte med dem.

Louise Östman är körledare i Hagakyrkan och har startat denna kör som är anpassad för personer med olika typer av funktionshinder. Kören består av ett 20-tal medlemmar och har funnits några år. Som jag nämnt innan präglas den av spontanitet och glädje, och även av vänskap. När jag kom för att delta i deras repetitioner välkomnades jag glatt och inkluderades i gemenskapen på en gång. Därför är deltagarna i Fredagskören några av mina största förebilder och de inspirerar mig verkligen inför mitt kommande arbete som pastor. Innan en av repetitionerna skulle börja fick jag tillfälle att intervjua en av deltagarna. Hon heter Matilda Götlin.

Matilda har sjungit i hela sitt liv och kom med i kören för ett par år sedan. Hon fick vetskap om kören genom papper som delades ut i postlådorna. Hon bor utanför Örebro på ett ställe som heter Ölmbrotorp. Det hon gillar att sjunga är blandat, låtar både på svenska och engelska. En artist hon gillar särskilt är Laleh. I Fredagskören får de hjälpas åt med att välja vilka låtar de ska sjunga, alla får vara med att t.ex. utse sånger inför en konsert. Matilda gillar att uppträda och säger också att det är viktigt att öva för övning ger färdighet. Men det är att uppträda inför publik som hon tycker bäst om. Matilda är van vid att stå inför publik. Hon har även spelat teater förut. Jag frågar henne om hon är nervös innan en konsert, men det är hon inte. ”Det är bara jätteroligt”, säger hon.

Westöö fredagskören

När hon kom till Fredagskören var hon först lite blyg, men sedan har det gått hur bra som helst. Matilda tycker att Louise är en väldigt bra körledare. Hon spelar piano bra och är en bra ledare. När någon kommer ny till kören hjälps alla åt att ta hand om den personen.

Det har varit väldigt givande och meningsfullt att få umgås med kören. Jag har lärt mig mycket av gänget som både inspirerar och utmanar mig. Att kyrkan ska vara en mötesplats öppen för alla är något som jag tror att de flesta drömmer om, men gång på gång visar det sig vara en utmaning. Fredagskören är en förebild för mig i detta. Under min tid med dem har jag sett hur de stöttar varandra och finns till för varandra både i glädje och sorg. Vare sig det har handlat om att uppmuntra en kompis att våga sjunga solo inför publik eller ta sig tid att lyssna på vad någon vill säga eller berätta. Det finns hos dem alltid tid att visa omsorg för varandra. Och sällan har jag hört hjärtligare skratt!

En stor del av arbetet med att vara pastor, och den bästa enligt mig, är att få möta olika typer av fantastiska människor! Gång på gång påminns jag om storheten i den lilla handlingen, den att faktiskt ge av sin tid till de människor man möter just i stunden.

Snart är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. I de flesta församlingar äger det rum söndagen den 13 mars. Och den 18-19 mars är det Öppet hus och Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola), med sista anmälningsdag den 11 mars. Fram till dess kommer vi att blogga på BliPastor.nu minst två gånger i veckan. Vi har valt att behandla lite olika ämnen för att belysa vad pastorsutbildningen innehåller och vad det innebär att vara pastorskandidat och pastor.