Nå ut

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 december, 2019. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

 

En dag satt jag på en föreläsning efter en lunchrast och kämpade för att hålla ögonen öppna. Jag hade drabbats av matkoma som inte gick att hejda trots den intressanta föreläsningen och kaffekoppen i min hand. Jag var oförberedd på hur Guds närvaro snart skulle drabba mitt hjärta och inleda ett nytt kapitel i mitt liv. Föreläsningen handlade om existentiell folk­hälsa och kopplingen mellan människans mående och and­liga kontakt med något större att tro på. Tro är en resurs som ger en inre frid, harmoni och hoppfullhet som leder till välbefinnande i livet. Att finna en mening med livet ger människan en andlig styrka att kunna ta sig igenom livets olika svårigheter och kamper. När jag hörde detta växte en tanke inom mig att ta reda på populära sökning­ar som svenskar gör på Youtube.

Vad är meningen med livet? Finns Gud? Hur ber man? Hur blir man av med ångest? Hur får man frid? Hur mår man bra? Dessa frågor var några av de vanligaste sökningar jag fann och mina ögon öppnades för de verk­liga behov och den längtan som finns hos människor att möta en levande Gud. Jesus Kristus har förvandlat mitt liv och det är därför jag har beslutat att följa Jesus och den kallelse Han har för mig att bli pastor. Men när jag började mina studier på THS hade jag ingen aning om att Gud skulle förbereda mig inför att bli en Youtubepastor. Under hela första läsåret hörde jag den Heliga Andens röst tala till mig att starta en Youtubekanal för att möta dessa sökningar och dela min tro och mitt liv som pastors­student. Jag hade aldrig redigerat ett videoklipp tidigare och ägde ingen videokamera vilket gjorde mig osäker på om Gud verkligen hade kallat rätt person. Det finns så många andra som är mer tekniskt begåvade än mig och som skulle göra ett bättre jobb. Därför försökte jag övertala Gud att välja någon annan. Det är nog inte ovanligt att känna så när Gud kallar oss att tjäna och därför sänder Gud människor i vår väg som genom Guds Ande bekräftar vår kallelse på olika sätt. Så blev det även för mig då mina vänner började uppmuntra mig att starta en Youtubekanal. Till slut vågade jag ta steget att starta en kanal där jag bland annat laddade upp ett kort videoklipp med titeln ”Till dig som mår dåligt och som kämpar!” där jag delar en hälsning från Jesus. Videoklippet fick hundratals visningar på bara några dygn och klippets kommentarsfält fylldes med kommentarer från människor som vittnar om hur Jesus berört dem.

Att studera till pastor är ibland en utmaning, men också ett fantastiskt äventyr tillsammans med Jesus där jag får vara med och se människor få sina liv förvandlade av Gud! Därför vill jag uppmuntra dig som upplever kallelsen till att bli pastor eller diakon att våga ta steget, även om det ibland känns som att andra skulle göra ett bättre jobb. Det är Gud som verkar i och genom oss och därför är ingenting omöjligt för den som tror.

 

Katrina Simonsson, pastorskandidat i Equmeniakyrkan

(Texten publicerades första gången i pastorskandidaternas tidning, Årsringar 2019)