Nu hänger det på er!

Observera

Denna text publicerades första gången den 6 september, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

Att läsa på THS är ibland som att hänga i en korg mellan himmel och jord. Det är natt och korgen slår mot stadsmuren när den sakta firas ner mot marken. Vännerna som håller i repen uppe på muren har pastorskandidaternas liv i sina händer.

Någon som känner igen berättelsen i Apg 9? Paulus har precis mött Jesus i en dånande omvändelse. Inget är sig likt! Nu predikar han denne Jesus så det ryker om det. Judarna blir alldeles svarslösa. Vilken sagolik succé!

Men ett attentat planeras. Han som kom för att ta livet av kristna lever nu själv under dödshot. De lurar vid stadsporten för att mörda honom. Inget är sig likt. Som sagt.

Och Paulus hade ju så mycket mer att göra. Gud hade sagt att han skulle predika för kungar och hedningar och Israels folk. Det är väl bra med Damaskus, men det kunde i värsta fall ha slutat där. Och det ville ju inte Gud.

”Men en natt tog hans lärjungar och firade ner honom från stadsmuren i en korg”. (Apg 9:25)

Inte många ord. Inget om rädsla och risker. Inget om mod och meriter. Inte en antydan om att detta skulle vara en helt avgörande händelse i kristendomens historia. Men så är det.

Pastorskandidaterna har alla kommit från olika uppgifter och utmaningar. De flesta har jobbat som ungdomsledare. De har levt i sin kallelse och predikat och vittnat och fört människor närmare Jesus. Men deras uppdrag är större, deras kallelse mer vittomfattande. De ska möta människor av alla de slag, de ska vara med och forma en helt ny kyrka, de skall förändra världen. Varken mer eller mindre.

Nu är de under utbildning. På väg från ett sammanhang till ett annat. Det är inte lätt att lämna ett spännande och stimulerande arbete. De kan ibland tycka att de hänger i luften. De kan uppleva att det allt emellanåt är rätt mörkt. De ser inte alltid vart det bär iväg och var de ska landa.

Och korgen slår mot stadsmuren i nattens mörker.

Men uppe på murkrönet står vännerna – du och jag. Och alla församlingarna. Vi håller i repen, sakta firar vi korgen neråt. Det hänger på oss om pastorskandidaterna ska kunna landa utanför muren, utrustade för de stora uppdragen. Världen väntar.

Pastorsutbildningen på THS är församlingsbaserad. Fattas annat! Mer om det i nästa blogginlägg, förresten. Nu bara en påminnelse i början på läsåret. Håll ordentligt i repen! Det är värdefull last i korgen. Framtiden för dessa underbara blivande pastorer hänger på er i församlingarna. På era böner och goda tankar, er omsorg och generositet, ert intresse och er uppmuntran. Släpp inte taget för fort!

Rune W Dahlén

PS. Är det någon mer än jag som kommer ihåg rektor Olle Engströms avskedspredikan i en generalkonferens över just denna bibelvers? Jag glömmer den aldrig. Kanske var den ett led i min fortsatta kallelse… DS

PS2. Personerna på bilden är alla ordinerade pastorer. Från vänster: Petter Hermansson, Daniel Åkerblad, Andreas Abrahamsson, Oskar Fornander. DS