Nu tar vi semester

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 juli, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

Efter en dryg vecka på Hönö och sedan lite uppföljande arbete är det dags att ta semester. Jag återkommer med inlägg först i slutet på augusti. Jag har också ställt frågan till en hel rad intressanta människor om de vill gästblogga i höst, och några ja-svar har redan inkommit.

Några glimtar från Hönökonferensen.

Det blir många fantastiska möten under en sådan här konferens. Med glädje konstaterade jag att flera pastorskandidater var aktiva i förbön och samtal efter mötena. Det är gott att få betjäna andra, och en väldigt god ”träning” inför att vara pastor.

Vid seminariet om kallelse på onsdagen var det så vackert väder att vi var rädda för mässfall, men istället kom det ovanligt många, och inte minst ungdomar. Förutom mig medverkade pastorskandidaten Linus Brengesjö och den nyordinerade diakonen Eva-Marie Claesson. Goda vittnesbörd och klargörande svar.

Vid onsdagskvällens missionsmöte var det någon som räknade att över hundra personer kom när vi kallade fram de som läser till diakon, pastor, präst, församlingsmusiker eller missionär, de som ska gå bibellinje eller gå ut som ungdomsledare – kort sagt de som tagit ett steg på kallelsens väg. Detta är något av konferensens höjdpunkt och många verkade vara lika rörda som jag.

Lördagsmorgonens dopförrättning i havet skedde i ett strålande vackert väder efter att det regnat och blåst hela fredagen. Drygt 25 personer döptes under andäktig stillhet, och sedan blev det nattvard på stranden. Svårt att säga hur många som var med denna tidiga morgon, men nog var det 1500 personer på klipporna.

Sista lördagen brukar min fru och jag bjuda pastorskandidater med eventuella respektive och barn på jordgubbar och glass. Dessutom tillkommer en del som jag bjudit in och som jag vet funderar på kallelsen, några av dem har jag haft samtal med under veckan. Anders Marklund var dagens gäst och talade mycket uppmuntrande om Gemensam framtid, bland annat kopplat till Alphakonceptet som ju Anders också arbetar med.

Vid den träffen kunde jag också citera en äldre man som varit pastor under hela sitt yrkesverksamma liv och som spontant skickat ett sms. Han hänvisade i sms:et till nr 288 i Psalmer och sånger:

Gud, från ditt hus, vår tillflykt, du oss kallar
ut i en värld där stora risker väntar.
Ett med din värld, så vill du vi skall leva.
Gud, gör oss djärva!

Lyft oss, o Gud, ur våra tröga vanor.
Krossa vårt skal av värdighet och blyghet.
Lös oss från jaget, ge oss kraft att älska.
Gud, gör oss fria!

Och han kommenterade ytterligare i sitt sms:

”Vilken framtid som väntar dem som nu kallas till pastorer!!”

Och jag kan bara hålla med.

Här några bilder från Hönö till sist. Det är min dotter AnnaSara Dahlén som tagit dem.