Oj, vad vi har bett på THS denna vecka!

Observera

Denna text publicerades första gången den 14 oktober, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

I söndags undervisade jag på ÖrebroVärmlandDals lekmannautbildning på Karlskoga folkhögskola. För mig är det jätteviktigt att inte bara utbilda blivande diakoner och pastorer. Jag ser ingen tydlig gräns mellan ordinerade tjänare i Guds rike och icke ordinerade. Alla är vi ju kallade in i viktiga uppgifter, ingen viktigare än den andra. Därför har jag i ett stort antal år ägnat mig åt distriktens utbildningar av ”vanliga” och alldeles unika församlingsmedlemmar. (Egentligen känns det inte bra att säga ”lekmän” för det förutsätter ett annat ämbetstänkande än det vi har i Missionskyrkan, och vanliga medlemmar – det finns det väl inga!)

Det koncept som de flesta distrikt nu har använt sig av togs fram i Södra Götalands distrikt, och den första kursdagen hölls den 2 feb 1991. Cirka tio år senare började ÖrebroVärmlandDal. Den grupp jag mötte i söndags är första årskursen i den femte gruppen. Anders Bernspång är oerhört duktig som ledare, och berättar att det nu är ett bra stycke över hundra medlemmar som gått eller går utbildningen bara i detta distrikt. Och vi, några THS-lärare, får nåden att vara med och undervisa. Flera av dessa som gått utbildningen är igång på sin fritid och predikar runt om i bygderna. Vilken glädje!

Imorgon fredag är sista dagen att lämna in remissvar på Gemensam framtid – den nya kyrka som Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan hoppas kunna bilda. Min förhoppning är att vi också i den nya kyrkan – GF-kyrkan – ska värna om de icke ordinerades rätt att predika, döpa och leda nattvard. Och detta säger jag trots att jag är utbildningssekreterare och rekryterar diakoner, missionärer och pastorer till vår kyrka.

Idag har jag varit på Örebro Missionsskola. Där, precis som på THS, har man en anslagstavla för de olika samfundens teologgrupper. Just nu verkade det vara ganska dött i grupperna.

Men längst bort till höger (fast hitom rören) tycks det ändå vara något på gång. Vi går närmare!

Aha! Där måste jag alltså ha varit idag. Finns du i Örebrotrakten och funderar på kallelsen så kontakta mig och haka på gruppen. De övriga träffarna detta läsår hålls i Vasakyrkan mitt i stan, och de är verkligen inte till bara för studenter på Örebro Missionsskola.

Ikväll avslutades 24-3 bönen på THS. Jag kommer att sakna bönerummet som gjorts iordning i ett klassrum. Att sitta där och be har varit en stor och rik möjlighet. Tack Elina, Oskar och Samuel som ordnat så bra med bönedagarna!

Till sist: Förstår av ett inlägg av rektor Owe på Facebook att ansökan om att utf’ärda magister- och masterexamen i exegetisk och systematisk teologi ligger klar just idag. Nu väntar vi med spänning på den dag då vi får ja på våra ansökningar…