Om längtan, lust och Kallelsedagar

Observera

Denna text publicerades första gången den 3 mars, 2014. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Så har det hänt igen!

Antagningsnämnden i Equmeniakyrkan IMG_3577sammanträdde idag och behandlade ansökningar om att bli diakon- eller pastorskandidat. En av dem som blev antagna skrev om förra årets Kallelsedagar. Han hade egentligen inte tänkt sig dit men anmälde sig ändå i sista stund. Nu gick han från Brommaplan ut mot THS, fylld av oro – han skulle minsann inte bli pastor. Men så händer det. Han skriver:

”Under den avslutande andakten på Kallelsedagarna bad jag och många andra om förbön för att få vägledning i mitt liv. Då infann sig plötsligt en frid. Jag hade kommit rätt.”

Sedan några timmar tillbaka är han pastorskandidat i Equmeniakyrkan.

Det är märkligt med dessa Kallelsedagar som vi nu arrangerat i tio år. Det ligger en rymd och klarhet över dem. Som om Gud har lättare att nå fram.

Med Kallelsedagarna riktar vi oss till en bred skara människor. Dels till dem som vet att de vill bli pastor, diakon, missionär, församlingsmusiker, ungdomsledare eller pionjärarbetare. Dels till dem som inte alls vet, men som ändå tänkt tanken och som vill pröva den. Åldrarna brukar variera från gymnasieungdomar upp till övre medelåldern. En del som kommer har upplevt en tydlig kallelse, medan andra tycker att ordet är så högtidligt och gammeldags att de inte ens vågar nämna det. De talar mer om längtan och en inre lust. En av anledningarna att komma till Kallelsedagarna kan vara just att man vill förstå vad kallelse kan vara i vår tid.

Terése BerggrenÅrets Kallelsedagar närmar sig, och det börjar bli hög tid att anmäla sig och ordna med resan. Platsen är Teologiska högskolan, Stockholm (THS) och Betel folkhögskola som ligger alldeles bredvid varandra i Bromma. Fredagen den 21 mars klockan 18.00 börjar programmet. Det blir bibelstudium av Terése Svensson (som tills alldeles nyligen hette Terése Berggren och var pastor i Vikingstad men som nu är pastor i Mullsjö). Senare på kvällen blir det musikcafé med Terése Svensson, kyrkoledare Lasse Svensson samt musiker från musiklinjen på Betel folkhögskola.

På lördag fortsätter programmet klockan 9.30 med en kort information om nya Bromma Fahlgren, Sunefolkhögskola (nästa läsår flyttar bl a diakonlinjen från Lidingö till Bromma). Det blir ännu ett bibelstudium om kallelse, denna gång av THS-läraren Sune Fahlgren. Efter fika kan man välja att gå på två seminarier, eller att gå på ett seminarium och ha ett enskilt samtal. Seminarierna behandlar en rad olika ämnen: Kallelsen till pastor, diakon, missionsarbetare, församlingsmusiker, pionjär och ungdomsledare, att sadla om mitt i livet, att arbeta som pastor i kriminalvården och att bygga församling med olika språk. Medverkar gör bland annat Olle Hilariusson, Ulrika Morazán, Göran Nygren, Johan Lindgren, Lena Wohlfeil, Peter Svanberg, Svante Mjönäs, Anna-Karin Klingsbo, Markus Landgren och Cecilia Björnlinger.

Britta Hermansson

 

 

 

Klockan 15 har vi en avslutande andakt med bland annat vittnesbörd och möjlighet till personlig förbön. Då medverkar också Britta Hermansson som är evangelist och andlig vägledare.

 

 

Den som är intresserad av att bli pastor kan komma lite tidigare på fredag och vara med på Öppet Hus på THS som börjar på fredag kl 12.00. Det avslutas med en föreläsning av Björn Ranelid kl 15.30.

Om man istället vill bli diakon är det Öppet Hus måndagen efter Kallelsedagarna, dvs den 24 mars kl 9-12.

Läs gärna mer på kallelsedagar.se, där du också kan anmäla dig. Arrangörer är Equmeniakyrkan och equmenia. Deltagaravgiften är subventionerad och därför satt så lågt som 150 kronor. Sista anmälningsdag är tisdagen den 11 mars.