På enklaste sätt

Observera

Denna text publicerades första gången den 4 februari, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Vissa veckor är extra privilegierade för en kontaktlärare. Retreat på S:t Davidsgården med syster Veronica förra veckan, retreat- och samtalsdagar på Bjärka-Säby med Liselotte J Andersson denna veckan. Och däremellan Framtidens evangelister på Munkaskog.

Retreat- och samtalsdagarna har börjat ikväll. För första gången gör vi dagarna helt tillsammans med baptisterna, vilket innebär att Per Westblom också är med som ledare. Och så nio goa pastorskandidater från Missionskyrkan och fem lika goa från Baptistsamfundet.

Först är vi tysta ett drygt dygn och sedan har vi samtal och gemenskap ytterligare ett drygt dygn. De som är här är i första hand de som har studieuppehåll eller läser nätkurser eller läser halvfart eller mindre. De har behov av tystnad som vi alla, men också av att få prata med varandra. Och Per och jag får tillfälle att träffa dem för att höra hur de mår och hur det går med studierna.

Nya slottet Bjärka-Säby är en retreatmiljö som inte går av för hackor. Väggarna är impregnerade av bön, och det är lätt att falla in i det böneliv som ständigt äger rum här hos kommuniteten och husfolket. Och så är det ju ett slott! Jag har alltid drömt om att få bo i ett slott, och här får man faktiskt göra det. Utan att behöva städa eller reparera. Men Per W fick ta rummet där kungen och Silvia bott över. Jag nöjer mig med mitt vanliga rum som ligger lite avsides, där kan jag snarka i fred.

Framtidens evangelister är en skön tillställning! Ett femtiotal unga människor kommer samman i tre dagar för att lyssna på förkunnelse och för att samtala och be tillsammans. Och som det bads! Vad ska det inte bli av dessa ljuvliga människor! Fyra pastorskandidater var med och hade bland annat en morgonbön om kallelsen. Ida-Maria Brengesjö var en av dem och hon tog några foton som jag fått låna:

Fotot ovanför visar när Gunnel Noreliusson berättar om sitt liv och sin kallelse. Fantastiskt vad Gud kan göra! Man förstår verkligen varför hon betonar frihet som hon gör. Hon har så alldeles konkret upplevt befrielse genom Jesus Kristus.

—————————–

Veckans tummen upp: På en gård där jag var nyligen hittade jag följande meddelande på toapappershållaren:

Sådana här lappar går jag igång på. Är det bara jag? Alltså: Man kan ju undra varför man överhuvudtaget ska spola ner toalettpapper. Jag menar: Om man nu ändå inte får spola ner något annat. Att inte få göra sina behov utan bara stå där och slösa toapapper – skulle inte det vara tummen ner? Nej, det fina i kråksången är att man nyligen byggt om och installerat jäääättestoooora rör:

Lite märkligt att röret sitter ovanför toastolen, men allt kan ju inte bli perfekt på en gång.

Veckans tummen ner: Följande anslag satt på insidan på mitt rum på en retreatgård där jag var nyss:

Det är formuleringen ”Varna på enklaste sätt övriga som finns i byggnaden” som jag funderar på. På ”enklaste sätt”? Jag ser framför mig hur jag kommer att stå där och det brinner som bara den och jag sitter overksam och funderar: Vad är nu egentligen det enklaste sättet att varna? Kan det vara att gå ut i korridoren och tjoa så mycket man orkar? Det är ganska enkelt. Men tänkt om det finns något ännu enklare sätt, och så gör jag fel och så blir det tokigt alltihop. Man vill ju inte förhasta sig i ett så här allvarligt läge.

Oj, va jag funderat på detta. Och mitt i funderingarna tänkte jag att man kanske bör vända på det först och försöka eliminera de komplicerade sätten att varna på. Vad kan alltså vara ett komplicerat sätt att varna på? Tja, man kan SMS:a allesammans. Det är ganska komplicerat eftersom man först måste springa runt och fråga efter folks mobilnummer. Ringa Sveriges Radio och be dem skicka ut en varning? Också ganska komplicerat eftersom folk sällan lyssnar på radion särskilt aktivt under en tyst retreat. Trycka upp en handaffisch? Jättekomplicerat! Särskilt om det brinner i stencilapparaten.

Kanske någon kan hjälpa till att lista fler verkligt komplicerade sätt att varna folk? Så att jag inte använder fel metod när det verkligen gäller. För man vill ju verkligen följa sådana här viktiga anslag.

Undrar förresten om det här kan överföras till evangelisation?

Rune W Dahlén