På G – som i Gud

Observera

Denna text publicerades första gången den 23 augusti, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

Nu är vi på G! De sista dagarna och timmarna av semestern kände jag mig som en häst som står och skrapar med fötterna för att äntligen få komma igång. Efter en lång och njutbar ledighet är jag taggad till tusen. Det här ska bli det bästa läsåret på länge!

Igår träffades hela personalen på THS och idag har vi fortsatt våra överläggningar. På torsdag i denna vecka förväntas regeringen besluta att THS får tillstånd att utfärda magister- och masterexamen inom området teologi. På måndag kommer de nya studenterna och på tisdag kommer hela studentkåren och vi börjar ett nytt läsår.

Ulrika Svalfors har under ett år varit lärare i praktisk teologi men går nu vidare till andra uppgifter. Larsåke W Persson går med ålderns rätt ner i tjänst och kommer bara att ha någon enstaka kurs. Joel Halldorf kommer att gå in som timlärare på flera kurser och även andra timlärare kommer att tjänstgöra inom olika ämnen.

Här kommer några bilder från dagens samlingar (och pauser).

Under semestern har jag inte rest många mil. Det gör jag desto mer under terminerna. Men i förra veckan hjälpte jag min dotter att flytta, och fick då också tid att hälsa på i min pappas hembygd i Västergötland. En första anhalt var vid min farfars fars grav på Sjogerstad kyrkogård. Han var en av väckelsens pionjärer under andra hälften av 1800-talet. Jag besökte också den gård i Stenstorp som varit i släktens ägo i nästan 125 år. Där bodde farmors föräldrar, som var pionjärer i Stenstorps missionsförsamling.

Men jag besökte också Stenstorps missionskyrka där jag predikat flera gånger. Nu var dörren låst, skylten nertagen, anslagstavlan borta och församlingen upplöst. En relativt ny kyrka med utmärkt läge i det lilla samhället. Och jag kände en stor sorg. På allt för många platser har just detta hänt.

När vi i nästa vecka hälsar välkommen till ett nytt läsår är det för att utbilda till tjänst i både möjliga och omöjliga sammanhang. Vi utbildar till tjänst i församlingar fulla av växande liv. Men vi utbildar också till tjänst i församlingar som kommer att dö om ingen ingjuter ny tro och nytt mod, och till tjänst på fält som en tid legat i träda. Och vi utbildar till tjänst i församlingar som ännu inte finns.

Vi utbildar i tro på att Gud kan göra under och att ett mirakel kan ske när vi gett upp.

Vi är på G – G som i Gud!

Bed gärna en bön för THS och utbildningen av nya pastorer. Och bed för ”din” pastor därhemma som troget arbetar på år efter år.

Rune W Dahlén