Predikan i en kaffekopp

Observera

Denna text publicerades första gången den 8 mars, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Elin Alm, gästbloggare och nyordinerad pastor.

Jag sitter på ett café i Göteborg och försöker att få ihop en predikan. Jag har efter snart två år i tjänst som pastor börjat komma på hur jag bäst jobbar med just en predikan. Det är inte i kyrkan på mitt kontor, det finns alldeles för mycket trevligt folk där. Det är inte hemma, där finns för mycket disk och en TV som lockar mig till att ”bara” titta på ett avsnitt till av någon TV-serie som går i repris. Nej, för mig funkar det bäst att ta med mig min lilla dator, hitta ett mysigt fik (med elkontakt), köpa en kaffe och sen skriva ner det som finns i hjärtat och hjärnan. Det har tagit ett tag men det känns skönt att märka att jag hittat ett sätt som fungerar för mig.

Innan cafébesöket behöver jag ha funderat ett tag på bibeltexterna och temat och gärna bolla lite med andra, sen kan det i bästa fall bli nedskrivna ord. Dom testar jag oftast på någon stackars kompis eller min mamma så att jag får input från andra.

Det är lätt hänt att jag får prestationsångest och tänker att jag inte har någonting att säga. Men som tur är påminner Gud mig med jämna mellanrum om att det inte är jag själv som ska ”komma på” en predikan. Tydligast har det varit de gånger då jag känt att det är helt tomt och paniken växer och söndagen närmar sig allt för fort. Helt plötsligt så släpper det och tankarna kommer, pennan (eller tangenterna) skriver och skriver och helt plötsligt är predikan där.

Jag behöver om och om igen bli påmind av andra om att det är Gud som gör och att jag får förmånen att vara ett av Guds redskap. Det är jag tacksam över (i alla fall oftast…). Men trots att jag upplever att Gud hjälper mig får jag samma panik nästa gång. Jag har visst lite svårt att lita på och komma ihåg att Gud hjälper.

I Jesaja 41:10 står det:
”Var inte rädd, jag är med dig.
Ängslas inte, jag är din Gud.
Jag ger dig styrka och hjälper dig,
stöder och räddar dig med min hand.”

För mig är det en vers att ibland läsa för att komma ihåg att det är Gud som gör, att det inte är jag själv. Och visst är det tur att människor ibland kommer fram och tackar för predikan och berättar något från den som inte jag känner igen. Det är Gud som verkar och i bästa fall får jag vara med och förmedla lite av Gud till de människor jag möter.

Elin Alm kommer från Skåre norr om Karlstad. Hon ordinerades sommaren 2010 till pastor efter fyra års studier på THS. Hennes första tjänst är i Betlehemskyrkan i Göteborg.