Sju förebedjare fullt sysselsatta

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 mars, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Kallelsedagarna har blivit ett begrepp inom Equmeniakyrkan och Equmenia. Ett femtiotal deltagare och cirka 15 medverkande hade kommit till Campus Bromma och årets Kallelsedagar den 20-21 mars 2015.

På både THS och Bromma folkhögskola var det Öppet hus under fredagen och i direkt anslutning till detta startade Kallelsedagarna på fredagskvällen. Jonas Lundkvist ledde ett bibelstudium där han bland annat berättade om Barnabas, men också personligt om sin egen väg till att bli pastor. Efteråt var det musikcafé i den nya restaurangen med musiker från Bromma folkhögskola. Cai Berger som är pastor i Tensta och Maud Skagerman som är diakon i Högdalen intervjuades om hur de upplevt kallelsen och om hur de arbetar i mångkulturella miljöer.

Kallelsedagar.se

Foto: Peter Karlbom

På lördag höll Britta Hermansson ett bibelstudium om kallelse och därefter kunde man välja mellan nio olika seminarier, och dessutom enskilda samtal hos tre olika samtalspersoner. I seminarierna handlade det inte enbart om kallelsen till pastor och diakon, utan också om kallelsen till missionär, församlingsmusiker och ungdomsledare. Equmeniakyrkan står och faller med att vi vågar presentera Jesus till nya människor i nya miljöer, därför fanns det seminarier om församlingsgrundande arbete, om att arbeta som studentpastor och om att vara ”idrottsmissionär”. Många av de som vill bli diakon- och pastorskandidater är numera i medelåldern och har en tidigare yrkesutbildning. Eftersom antalet deltidstjänster i församlingarna växer svarar de på ett behov i kyrkan, och därför hade ett seminarium rubriken: ”Att sadla om mitt i livet.”

I den avslutande andakten på lördag eftermiddag fick deltagarna lyssna till ett par olika kallelseberättelser. Musiker från Bromma folkhögskola ledde lovsång. Det fanns möjlighet att skriva ner sina böneämnen och att tända ett böneljus. Sju olika förebedjare fick först egen förbön och erbjöd sedan deltagarna personlig förbön. Detta har kanske blivit den viktigaste delen av Kallelsedagarna de senaste åren, och kön till förbönsplatsen längst ner i kapellet var lång.

DSC_0965

Foto från något tidigare års Kallelsedagar

Utvärderingarna visar en tacksamhet hos deltagarna. Någon säger att hon fått redskap att hantera sina tankar. En annan använder orden ”nyttigt och spännande” och en tredje menar att Kallelsedagarna är ”riktigt bra” när man funderar på kallelsen och jobb inom kyrkan. I ansökningar om att bli diakon- eller pastorskandidat nämns ofta Kallelsedagarna som en viktig del i beslutsprocessen. Eller som en person skrev för något år sedan: Att komma till Kallelsedagarna var som att komma hem – jag förstod äntligen vad jag hade längtat efter.

Rune W Dahlén