Skottdag

Observera

Denna text publicerades första gången den 29 februari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Marcus Johansson, pastorskandidat och gästbloggare.

Om skottdagen inträffade de år det är vinter-OS istället för de år då det är sommar-OS, skulle det då betyda att vinter-OS blev en dag längre? Man tänker lätt att en dag som bara inträffar en gång vart fjärde år ska vara speciell och göra stor skillnad. Om man är född den 29 februari tänker jag att man firar extra vart fjärde år? Rent statistiskt borde det motsvara fyra födelsedagar, eller för den del julaftnar eller påskdagar! Jag är dock inte född den 29 februari och konstaterar att denna dag för min del består av en föreläsning på förmiddagen och sedan uppsatsskrivande i biblioteket på eftermiddagen. Det är inte en speciell dag utan snarare en typisk vanlig dag i mitt liv som pastorskandidat och student på THS just nu.

Vad är det egentligen som gör en dag mer speciell än en annan? Vad är det som gör att en dag skiljer sig från en annan? För mig är det mötet med människor. Just nu består mitt liv mycket av skola och allt som hör därtill men det består också av otaliga möten med människor och framförallt samtal. I princip dagligen hamnar jag i intressanta samtal med mina klasskamrater och blivande pastorer och präster från olika årskurser. Vi pratar om allt från teologiska frågor där vi inte är överens till huruvida det är rätt eller inte att fira Victorias och Daniels prinsessa med prinsesstårta…

Framförallt funderar vi dock över hur vi som olika delar av Kristi kropp bäst kan utbreda Guds rike i Sverige och världen. Vad har jag att tillföra i det som är så mycket större än födelsedagar, skottdagar och prinsesstårtor? Vad har du och jag för gåvor och intressen och hur kan vi använda det vi har fått av Gud för att göra den här världen, Guds skapelse, till en bättre plats?

För visst är det så: Att följa Jesus handlar aldrig om något mindre än att förändra världen, och då är varje dag en möjlighet att förändra något så att Guds vilja får ske här på jorden, så som i himlen.

Då är varje dag speciell.

Söndagen den 11 mars är det bön- och offerdag för diakon- och pastorsutbildningen. Då kan du vara med och stötta personer som Marcus i hans vilja att arbeta som pastor i Guds rike.