Skräckblandad förtjusning

Observera

Denna text publicerades första gången den 9 mars, 2017. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.


Blogginlägg av pastorskandidaten och gästbloggaren Anton Ahlmark.

”Vad lär man sig egentligen på din utbildning då, mer än Bibeln alltså?”

Detta är en fråga jag ofta får när jag säger att jag pluggar till pastor. Den brukar komma efter frågor som ”jaha, är du kristen då?” och ”hur religiös är du?”.

Utöver kurser i Bibelvetenskap, ecklesiologi (det fick du allt läsa några gånger för att kunna uttala, det handlar om församlingen och hur man ser på den) och själavård så ingår väldigt mycket mer. Till exempel får alla pastorskandidater i Equmeniakyrkan möjlighet att få privatundervisning i röst, tal och kommunikation. Varför då, kan man fråga sig.

Forskare i kommunikation har kommit fram till att när vi lyssnar på en annan människa så uppfattar vi ca 10 % av vad den faktiskt säger, 20 % är tonfall och 70 % kroppsspråk. Detta är slående siffror. Förberedelserna för en predikan, det som ska sägas, är alltså bara en tiondel av det som åhörarna uppfattar. Därför är det jätteviktigt att vi lär oss hur vi kommunicerar med vår kropp och hur vi använder rösten på bästa sätt.

Det är med skräckblandad förtjusning jag går in till skolans logoped, EwaMaria Roos, för att ha röst- och talteknik. Skräcken ligger i att det kan vara jobbigt att lägga märke till sina små och stora egenheter, men det är värt det på grund av den världsklassiga hjälpen man får. Det bästa är att det finns utrymme att misslyckas.

Jag brukar gå in med inställningen ”Failing forward”. Jag misslyckas varje gång, och det är okej, men det handlar främst om att lära sig av sina misslyckanden. Hur gör jag för att rösten inte ska knarra, var finns huvudorden som ska betonas i en text, var ska jag göra av armar och ben? Det finns mycket att jobba med och varje gång lämnar jag undervisningen med en ny övning eller en ny insikt.

Varför behövs röst, tal och kommunikation på en pastorsutbildning?

För att rösten är pastorns viktigaste arbetsredskap. Pianisten behöver ett stämt piano för att kunna spela sina stycken, en snickare behöver sin verktygslåda för att kunna bygga ett hus, Zlatan behöver sina fötter och en smula attityd för att vara en av världens bästa fotbollsspelare. Pastorer behöver rösten för att Guds ord ska kunna predikas så klart och tydligt som möjligt. För det är ju det vi vill, det är därför vi svarat ja på Guds kallelse. Om jag kan använda min röst så att fler människor kan möta Jesus och få ett förvandlat liv, då är det värt alla misslyckanden och talövningar i världen!

Därför är det viktigt att börja ta hand om den redan nu. Jag gör det genom att tänka ”failing forward”. Det funkar bra för mig. Tänk vilken lyx och förmån att få ha detta på THS!

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Den 12 mars är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. Den 24-25 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola). Och den 15 april är sista dag för ansökan till THS inför hösten. Under den här perioden kommer vi att blogga ofta på BliPastor.nu.