Slå det om ni kan!

Observera

Denna text publicerades första gången den 5 mars, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Johanna Lindar, pastorskandidat och gästbloggare.

Igår var jag på gudstjänst som vanligt. Med mig hade jag en massa frågor, som t ex Varför och Hur vi firar gudstjänst, frågor som vi ställer oss just nu i en kurs som jag läser på THS. Kursen har gjort att jag tycker ännu mer om våra gudstjänster – i dubbel bemärkelse…

Hur som helst.

Vid fikabordet efteråt kom vi att prata om vad det är att vara församling. Runt bordet fanns tre generationer representerade. Vi hade olika bakgrund och erfarenheter, olika politiska åsikter. Vi såg inte likadana ut och alla talade inte samma språk. Och jag tänkte – att vara församling är just precis detta. Att efter postludiet få fortsätta gemenskapen en trappa ned med en tekopp i handen. Att runt ett bord få samtala med människor som man aldrig annars skulle samtala med. Att vi trots alla olikheter har något gemensamt.

Varför vi firar gudstjänst? För att vi tror. Vår tro på Jesus, vårt sökande efter honom, är minsta gemensamma nämnare och skälet till varför vi gör som vi gör*.

Någon har tydligen räknat ut att en genomsnittlig svensk gudstjänst varar i 1 timme och 6 minuter. Den siffran borde revideras, för gudstjänsten tar inte slut när vi lämnar kyrksalen – den fortsätter i gemenskapen vid kyrkkaffet. Det slog mig när jag var på väg hemåt att jag hade firat gudstjänst, en vanlig söndag, i en vanlig församling i Sverige, i nästan tre timmar. Slå det om ni kan!

*Hur vi firar gudstjänst? Ja det kan man verkligen fråga sig. Det längtar jag efter att få fundera mer på under utbildningen och i min framtida tjänst som pastor i en församling.

Söndagen den 11 mars är det bön- och offerdag för diakon- och pastorsutbildning. Då kan du vara med och be för Johanna och hennes kamrater. Och du kan vara med i offerinsamlingen som möjliggör den utbildning som våra diakon- och pastorskandidater förtjänar, bl a om hur vi firar gudstjänst.