Stoppa mig om jag säger att jag ska bli pastor!

Observera

Denna text publicerades första gången den 21 mars, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Elenäs, Arvid 4Från pastorskandidaten och gästbloggaren Arvid Elenäs.

Man kan ju undra om det fanns något att välja på i yrkesval egentligen. Farfar var pastor, mamma har varit pastor och pappa är pastor. När jag var liten lekte jag årsmöte med mjukisdjuren och älskade att hålla tal på släktkalasen. Antagligen kraftigt influerad av föräldrarna.

När jag var ca 14 år åkte jag på tonårsläger och upplevde någon slags kallelse till att vara ungdomsledare efter ett samtal om efterföljelse med en av ledarna. Jag ville arbeta i kyrkan med tro på ett eller annat sätt och jag ville vara en ledare för andra människor.

Något år senare började jag förstå att det kanske till och med var pastor som karriärsvalet skulle bli och inte musiker. Pastor ville jag absolut inte bli. Det kändes ju inte lockande att bli samma sak som föräldrarna för en kille mitt i tonåren.  En kväll gick jag in till mamma och pappas sovrum där dom just skulle till att sova. Där sa jag till mamma:

– Om jag någonsin kommer och säger att jag ska bli pastor så måste ni stoppa mig, jag vill inte bli samma sak som ni.

– Okej, det ska jag säga om du någon gång säger det!

Under det kommande året bearbetade jag frågan och kom fram till att det var nog pastor som Gud kallade mig till ändå och nu var jag 17 år gammal. Jag bestämde mig för att berätta för mamma och pappa om framtidsplanerna. Återigen gick jag in till deras sovrum en kväll och sa:

– Jo, jag ska nog bli pastor tror jag.

Mamma: – Aha, förstod att du funderade på det. Men kom ihåg vad du sa den där gången när du sa att du inte ville bli det.

Jag: – Jajaja…. Äh glöm det där!

Sedan träffade jag Rune W Dahlén som är ”pastorsrekryterare” i Gemensam framtid. Efter samtalet gav han mig riktlinjerna om att gå en bibellinje på folkhögskola och sedan att vara ungdomsledare i ett år. Åren efter gymnasiet gjorde jag det och sedan ansökte jag om att få bli pastorskandidat.

Nu går jag första året på Teologiska högskolan, Stockholm, ett steg närmare att bli pastor.