Teologins skönhet

Observera

Denna text publicerades första gången den 10 mars, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Gästinlägg av Johnny Brorsson, T1.

Strax innan studenten för snart åtta år sedan bläddrade mina klasskompisar febrilt i landets alla högskolors utbildningskataloger. Själv var jag mycket skeptisk till de synsätt som jag tyckte genomsyrade de flesta runtomkring mig, nämligen att enda vägen till ett meningsfullt yrke var genom en teoretisk utbildning. Det var som om skickliga hantverkares och duktiga försäljares praktiska och sociala färdigheter knappt räknades i jämförelse med en civilingenjörs förvärvade kunskaper. Jag såg också i samband med dessa tankgångar en tendens bland människor i min omgivning att man mest utbildade sig för att det var det som förväntades av en. Det dröjde därför många år innan jag ens öppnade dörren till akademins värld.

Men för ett par år sedan började något hända med mig. I samband med att Gud sakteligen planterade en dröm kring pastorsyrket i mitt hjärtam, väcktes också en längtan efter fördjupning. Jag började läsa böcker och samtala med vänner, och fann genom detta mer och mer teologins oerhörda djup och skönhet.

Jag ställer mig fortfarande skeptisk till inställningen att enbart akademisk utbildning skulle kunna leda till ett glädjefyllt arbetsliv. Men jag måste samtidigt få tillägga att det är en gudagiven gåva att få spendera stora delar av sin vakna tid med reflektioner och fördjupning. Både kring tron på Jesus Kristus och hur jag som pastor i framtiden ska kunna förmedla den på bästa möjliga sätt till människor, som precis som jag längtar efter att leva ett liv i Jesu efterföljd.

Därför är jag, som det säkert redan framgått, mycket tacksam för de pengar som varje år samlas in till Svenska Missionskyrkans diakon- och pastorsutbildning. Tack vare dessa pengar erbjuds vi pastorskandidater inte enbart akademiska högskolepoäng utan även mer praktiskt orienterad kunskap som predikokonst (homiletik), egna psykoterapisamtal, röst- och talvård, konflikthantering, kommunikation mm.

Stort tack för din gåva!

Johnny Brorsson