Umaning och omsorg

Observera

Denna text publicerades första gången den 12 mars, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Från Frida Hägglund, gästbloggare och pastorskandidat.

”Säljs inte två sparvar för en kopparslant? Men ingen av dem faller till marken utan att er fader vet om det.” (Matt 10:29)

Ester var vacker, hon vann rikets förnämaste skönhetstävling och blev drottning. Hon hade lätt kunnat luta sig tillbaka, äta färska vindruvor, få manikyrer och höra människor bekräfta hennes skönhet och upphöjdhet dagarna i ända.

David var fåraherde i en liten håla som hade varit bortglömd sen länge, om det inte var för att det hänt en massa märkliga saker där och att dessa hamnat i tidernas bästsäljare.

Abraham kunde ha fortsatt ett liv i staden Ur, livet kunde ha haft sin gilla gång där.

Petrus, Andreas, Jakob och Johannes kunde ha förblivit stående där på stranden.

Men Gud hade andra planer.

Petrus och gänget släppte näten, lämnade båten och följde.

Abraham visste inte vart det bar av, eller varför, men han gick.

Någon såg potentialen i David, och han lät det ske.

Ester gav sig in i en strid på liv och död, hon stod upp för sitt folk när ingen annan kunde.

Om Fadern känner varenda sparv som faller till marken (Matt 10:29), skulle han då blunda för dig? Han har en längtan efter dig och känner din potential, han vet hurudant du blev skapad. Till alla har det utgått en kallelse: ”Följ mig!” Svarar man ja på den vet man aldrig var man hamnar. Den judiska flickan i exil blev drottning och människorättskämpe, fåraherden blev en mycket uppskattad kung, Abraham blev fader till många folk. Petrus, Andreas, Jakob och Johannes fick bli lärjungar till Herren själv, de fick se hans verk och höra hans röst. De fick se honom lida, dö och uppstå och kunde inte tiga om vad de sett och hört.

Visst kan det kännas övermäktig, att svara ja med en sådan ovisshet. Men i kallelsen finns både utmaning och omsorg: ”Var alltså inte rädda: ni är mer värda än aldrig så många sparvar.” (Matt 10:31)

Den 16-17 mars är det Öppet Hus och Kallelsedagar på THS. Idag måndag är sista anmälningsdagen! Är det din tur att åka i år?!