Vad har du i väskan?

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 februari, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

FFritzson, Karin 3rån pastorskandidaten och gästbloggaren Karin Fritzson.

Varje gång jag passerar en tullstation tänker jag på hur obehagligt det skulle vara att bli stoppad. Att bli tvungen att packa upp allt, sak efter sak, på ett bord framför en granskande person. Det har aldrig hänt mig och jag har heller aldrig, vad jag vet, haft något som borde ha granskats i mitt bagage. Men ändå. Att bli tvungen att packa upp strumporna med hål i, det hopplöst omoderna nattlinnet eller … Ja, du vet hur mycket man kan packa ned om i fall.

Tull

Fast värst vore naturligtvis om tulltjänstemannen hittade något jag själv gömt eller förträngt. Något som fick mig att bryta ihop eller som väckte ett våldsamt raseriutbrott. De som arbetar på Tullen är säkert utbildade för att möta alla tänkbara reaktioner. Om det hände i pastorsrollen vore det direkt olämpligt. Vad skulle församlingen eller den stackars konfidenten tro?

Vad har du i väskan? Som pastorsstudent erbjuds man 15 terapisamtal under sista året innan man går ut i tjänst och det ingår att man fullfölja dessa samtal. Att gå i terapisamtal är både spännande och läskigt. Fast det handlar förstås inte om ett ohämmat rotande efter ”lik i garderoben” eller smugglat gods. I skydd av en ljudisolerad dörr och trygga tidsramar tittar vi tillsammans på just mitt livsbagage.

Väska

Vi granskar de slitna strumporna och erkänner hålen. Kanske går de att laga? Kanske är de faktiskt användbara trots sina hål. Det är gott att tillsammans med någon annan våga titta också på det jag gömt längst ned i väskan. I ett nytt perspektiv kanske det jag så omsorgsfullt gömt undan förtjänar en bättre plats i väskan. Något annat som jag själv länge lagt överst uppfattar andra som oviktigt. Varför har jag en pastaslev i mitt bagage? Ska den verkligen vara med??

Jag är uppvuxen på 70-talet och är följaktligen fostrad av TV-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter. Frågan som återkom var vad Brasse hade i sin ”Lattjo-lajban-låda”. Vilket av de fyra djuren skulle bort? Det är inte terapisamtalets fråga. I samtalen kan vi vända och vrida på sleven. Den har sin historia och sin plats i just min packning. Det är inte den jag är mest stolt över men jag blir troligen en tryggare person och därmed en något bättre pastor om jag vet vad sleven har för plats i min packning.

Går du som blivande pastor i terapi? Jag erkänner att det inte är det första jag berättar för bekanta. Fortfarande finns det en känsla av att människor då tänker att jag har omfattande problem. Fast dessa samtal utgår inte från problem som behöver lösas. Det handlar om att ha någorlunda koll på sin egen packning. Gång på gång frågar min terapeut: ”Hur kommer detta påverka dig i ditt arbete som pastor?” Min livsresa och mina erfarenheter är ett viktigt redskap i tjänsten för Gud och för medmänniskor. Samtalen har tydligt focus på min kommande yrkesroll.

Givetvis ska vi inte vända ut och in på väskan i våra predikningar. En församling har heller inte rätt att rota igenom vårt bagage. Att ha ordning i sin packning handlar också om att kunna välja vad jag visar och vad jag bevarar för mig själv. Det omoderna nattlinnet är viktigt, mormors initialer är broderade på kragen, men jag ska kanske inte ha med det på övernattning med konfirmanderna. Men kanske kommer jag en dag möta någon som själv bär ett omodernt plagg med broderade initialer. I det mötet kommer mitt nattlinne spela roll. Om jag är trygg i att jag bär det i min väska kan jag hjälpa personen jag möter med hens plagg.

Vad har du i din väska? Längre fram i vår kanske du som läser detta kommer ha pastorskandidaternas tidning Årsringar 15 i din väska. Den kommer ut till Bön- och offerdagen den 8 mars och fortsätter att säljas under året. Om du köper den tidningen bidrar du bland annat till terapisamtalen för oss pastorsstudenter. TACK på förhand!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Snart är det bön- och offerdag för pastors- och diakonutbildningen i Equmeniakyrkan. I de flesta församlingar äger det rum söndagen den 8 mars. Och den 20-21 mars är det Öppet hus och Kallelsedagar på Campus Bromma (THS och Bromma folkhögskola), med sista anmälningsdag den 12 mars. Fram till dess kommer vi att blogga på BliPastor.nu varje vardag. Vi har valt att behandla lite olika ämnen för att belysa vad pastorsutbildningen innehåller och vad det innebär att vara pastorskandidat.