Var en herde för mina får

Observera

Denna text publicerades första gången den 4 mars, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Gästinlägg av Elina Skarin T1

Dessa ord är en av anledningarna till att jag idag finns på THS och utbildar mig till pastor. Orden är hämtade från Joh. 21:16b då Jesus uppmanar Petrus att vara en herde för hans får. Dessa ord drabbade mig, en alldeles vanlig dag i min morgonandakt och har gjort vid flera tillfällen efter den stunden.

Nu när jag börjat studera teologi är det många andra ord som får min uppmärksamhet och orden i Jesu uppmaning att vara en herde för hans får försvinner ibland i ett töcken av Hegels filosofi, oidipuskomplexet eller två-källs-hypotesen. Även att studierna berikar mig på många plan finns det en risk för mig att gräva för djupt, bara sikta in mig på nästkommande tenta och glömma bort varför jag studerar egentligen.

Utan ha genomfört en närmare studie av alla pastorskandidaters upplevelse av sina studier tror jag att det finns fler än jag som upplevt något liknande töcken i sina studier. Som tur är finns det vissa andningshål ifrån studierna och något som ger vind i seglen igen. Dessa andningshål kan vara samtal i fikapauserna tillsammans med andra pastorskandidater, eller då vi håller andakt tillsammans, Rune W Dahléns (kontaktlärare för pastorskandidaterna i Missionskyrkan, alias ”han du kontaktar om du vill bli pastor”) uppmuntrande ord eller att få åka på tyst retreat.

Under mars har vi inom Missionskyrkan något som kallas för Bön- och Offerdagen för diakon- och pastorsutbildningen. Under denna dagen kommer bl.a. vi pastorskandidater besöka församlingar för att predika och ge en hälsning från utbildningen. Avsikten med den här dagen är att samla in pengar till en del av pastorsutbildningen som inte finansieras av staten, men och ett stort MEN inte bara det. Jag skulle vilja slå ett slag för bönen som är ekonomiskt oberoende och gör gott för både den som ber och den som tar emot.

Jag är så otroligt tacksam för de som ber för mig och det betyder extra mycket i perioder då jag själv befinner mig i djupa dalar. Därför önskar jag att du gärna ber för oss pastorskandidater, för Rune som lägger ner sin själ och hjärta i oss pastorskandidater och gärna för mig att jag oftare ska få höra orden från Jesus då han säger: ”var en herde för min får”, så att jag aldrig glömmer att det är därför jag började studera teologi och därför en dag kommer att ordineras till pastor.

Elina Skarin – T1