Vårbruket är igång

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 april, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Blogginlägg av Rune W Dahlén.

För en tid sedan skrev vi om det nya jordbruksprogrammet på THS. Officiellt startar det inte förrän till hösten, men för att det då ska finnas något att skörda gäller det att förbereda redan nu. Som vi redan berättat kommer gräsmattan mellan THS och Betel folkhögskola att odlas upp, och häromdagen var det dags att lägga på ny matjord.

THS jordbruk Owe KFoto: Owe Kennerberg

Även i övrigt har det varit spännande tider. Under tisdagen var jag på Lidingö folkhögskola där förra årets diakon- och pastorsordinander var samlade till sin första fortbildningskurs. Tisdagen var en berättelsedag i grupper, där varje pastorskandidat fick en timme för att berätta om de första månaderna i tjänst, inklusive samtal och förbön.

Jag hamnade i en grupp med fem unga kvinnor som alla uttryckte sin glädje över att vara pastorer. Visst fanns det också frågor och bekymmer i deras berättelser, men glädjen var verkligen dominerande. Det var fantastiskt att få lyssna till dem och be för dem. Och för mig personligen var det så uppmuntrande. Jag kan med frimodighet fortsätta att rekrytera medarbetare till Gemensam Framtid.

I måndags kväll dukade pastorskandidaterna upp ett bokloppis i en av salarna på THS. Trots att vi packade böckerna tätt och trots att vi satte fyra bord med böcker ute i korridoren fick inte allt plats. Sexton kartonger med böcker står kvar i källaren, och under veckan kom det en ny gåva bestående av åtta banankartonger böcker. Tre dagar höll bokloppiset på och trots att böckerna var billiga kom det in flera tusen kronor till retreatkassan som subventionerar pastorskandidaternas årliga retreat. Stort tack till er som skänkt böcker!

Det brukar alltid gå att göra fynd på bokloppiset, och likadant var det i år. En student kom glädjestrålande med en förstaupplaga av en bok som han köpt för tio kronor och som han visste kostade tusen kronor på nätet. Man kan ju tycka att det är synd att vi inte fick mer pengar för boken, men glädjen över att se en student så lycklig var belöning nog. Själv hittade jag förresten en diktbok av Nils Bolander med en dedikation av författaren. I höst får det nog bli två bokloppis för att minska på lagret.

På torsdag förmiddag var det lektioner i den nya 15-poängskursen om Gemensam Framtid. Som gästföreläsare infann sig kyrkoledaren Lasse Svensson. Det är något märkligt med den mannen. Varje gång jag lyssnar till honom växer mitt hopp och min tilltro till Gemensam Framtid. Det är goda ledaregenskaper!