Varför teologi?

Den 12 maj 2018 ordinerades jag till pastor i Equmeniakyrkan. Solen lyste och det var en varm dag utomhus och en oerhört varm dag i hjärtat. Bakom mig hade jag fyra år av teologiska studier. Fyra år som på många sätt fått förvandla mitt liv. Det kan låta klyschigt, men så var det. Jag är inte en person som har lätt för att komma ihåg fakta eller detaljer. Jag kan inte namnet på alla ökenfäder eller vem som tyckte dittan eller datten i olika teologiska frågor, jag har tyvärr redan glömt mycket av den gammalgrekiska grammatiken och har svårt att ge exakta bibelreferat. Men det mina fyra år av studier gav mig var så mycket mer än fakta. De gav mig en större bild av vem Gud är, en insikt i att jag aldrig kommer kunna läsa mig till en relation med den levande Guden. De gav mig en stabilare grund att stå på, en djupare kärlek för bibeln och en längtan att förstå mer om det som står mellan raderna. Teologin har gett mig verktyg att kunna tolka dåtid, nutid och framtid genom Bibelns texter och den har även gett mig en större ödmjukhet inför allt jag inte kan eller vet något om.

 

Att börja plugga teologi med inriktning pastor var inte en självklarhet för mig. Däremot har jag alltid haft en längtan efter att lära mig mer om Bibeln och lära känna Gud bättre. I och med att jag kände en kallelse till att bli pastor så blev också min längtan efter att läsa teologi uppfylld. Varje dag var självklart inte rolig och ärligt talat så fanns det många tuffa stunder där ens tro verkligen prövades, men ur prövningarna fick min tro nya vägar och idag känner jag mig mer rotad. I mitt arbete får jag verkligen nytta av det jag lärt mig och längtan efter att få lära mig mer hoppas jag alltid kommer finnas kvar.

 

Maria Hammar – Pastor i Equmeniakyrkan

Foto: Björn Emanuelsson

 

Vill du läsa teologi? Bär du en längtan att bli pastor?
Sista dagen för ansökan till kurser på Enskilda högskolan och Teologiska högskolan är 15 april. På www.blipastor.nu under ”Antagningsprocess” hittar du mer information om att bli pastorskandidat. Om du vill veta mer om enstaka kurser i teologi, läs mer på www.ehs.se
För telefonkontakt ring Cicci Hagevi, handläggare för medarbetarrekrytering, 0709-72 40 90.