Nu gäller det!

Observera

Denna text publicerades första gången den 7 mars, 2014. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu är det fredag och nu får vi lägga allt detta i Guds händer!

I tre veckor har vi gjort vårt yttersta på THS för att informera och inspirera inför bön- och offerdagen för pastors- och diakonutbildning, en dag som i de flesta församlingar hålls nu på söndag. Vi har bloggat, länkat, twittrat, skrivit på Facebook, bokat församlingsbesök, skrivit bönelista och bön att användas i gudstjänsten, brev till den gudstjänstfirande församlingen, färdigställt Årsringar och gjort reklam för den, tagit upp beställningar av tidningen och distribuerat den, korrekturläst affischmanus och insamlingsbrev.

I tre veckor har vi bloggat inför bön- och offerdagen, och vi har haft många tusen visningar på BliPastor.nu. Hemsidan har faktiskt aldrig tidigare fått så många besök. Och alla blogginläggen har hållit hög kvalité.

Några har bloggat om precis det som finansieras genom gåvorna på bön- och offerdagen. Tove Lilled skrev om röst- och talteknik: ”Det är en lyx och en välsignelse – och dessutom väldigt roligt!” Elina Skarin skrev om VFU, dvs verksamhetsförlagd utbildning i församlingar: ”Det har gjort stort intryck på mig hur församlingar öppnat upp och intresserat sig för mig och min framtid.” Petra Jonsson formulerade sig så här om de 15 terapeutsamtal som man har i sista årskursen: ”Det handlar om att hjälpa till så att den vackra fjärilen i kokongen kan komma fram.” Jenny Arnerfält informerade om gudstjänst- och predikoövningarna, och menade att det är ”en oerhört värdefull möjlighet till utveckling att få feedback från lärare som vill oss väl”. Oscar Elfström bloggade om mentorsprogrammet: ”Jag är otroligt tacksam över att ha en mentor som lägger ner tid och engagemang.”

Några andra skrev om sådant som Equmeniakyrkan ansvarar för men som inte finansieras genom bön- och offerdagen. HannaSara Leones blogginlägg handlade om andlig vägledning: Min andliga vägledare hjälper mig att ”se vad Gud gör i mitt liv, och vad Gud talar till mig om”. Signe Ekström skrev om samlingarna med Equmeniakyrkans teologgrupper: ”Dessa kvällar påminner mig om att vi inte bara är studenter tillsammans utan att vi delar något mer och något djupare.” Arne Josefsson berättade om hur kyrkan ger stöd inför den första pastorstjänsten: ”Det känns gott att Equmeniakyrkan har en tydlig process att hjälpa blivande pastorer till tjänst.”

David Lund skrev om den retreat som alla pastorskandidater är med på en gång om året och som finansieras genom tidningen Årsringar: ”I tystnaden på en retreat får Gud fritt spelrum.” David Wedegård har bestämt sig för att läsa ett femte år på THS, och skrev om teologistudierna att han ”hoppas och tror att teologin blir en hjälp för oss att vandra trons liv”. Elin Harrysson bloggade om pastorns arbete som är härligt, men också farligt om man inte sätter gränser.

Nu återstår att förbereda predikan, hämta buntar av Årsringar, stryka skjortan och packa väskan. För nu ska vi ut i hela landet och predika, vittna och informera. Kanske var det ingen tillfällighet att jag i min andakt imorse läste 1 Kor 4:20: ”Guds rike är inte ord, utan kraft.”

Gud välsigne alla pastors- och diakonkandidater, doktorander, studenter, lärare, rektorer och ledamöter i antagningsnämnden som i tro och bön just nu förbereder sig för att resa iväg.

Nu gäller det!